2024.10.13 | Vasárnap
Kálmán, Ede napja

Brit kormányjelentés: a munka nem mindig kínál kiutat a szegénységből
2013.10.18
Munkahely
105
Sok brit munkavállaló olyan keveset keres, hogy képtelen kikeveredni a szegénységből, annak ellenére, hogy folyamatosan van bejelentett legális munkaviszonya, és ez alapvetően meghatározza a szegény családokba született gyermekek kilátásait is - áll a brit kormány mellett működő illetékes szakbizottság csütörtökön ismertetett tanulmányában.

A társadalmi mobilitás és a gyermekszegénység vizsgálatára létrehozott testület 348 oldalas jelentése kimutatja, hogy a hivatalosan szegénységben élőnek nyilvánított brit gyermekek kétharmadának családjában legalább egy felnőtt dolgozik, az esetek zömében teljes munkaidőben.


Nagy-Britanniában az a háztartás számít szegénynek, amelynek jövedelme nem éri el az országos mediánérték 60 százalékát.


A kormányzati adatok szerint az elmúlt pénzügyi évben a brit háztartások mediánjövedelme 427 font (150 ezer forint) volt hetente, vagyis ennek 60 százalékát figyelembe véve a 256 fontos (90 ezer forintos) heti családi jövedelem a szegénységi küszöb.


A csütörtökön ismertetett átfogó elemzés szerint valószínűleg nem teljesül az a kormányzati terv, amely 2020-ra a gyermekszegénység felszámolását tűzte ki célul. A bizottság becslése szerint Nagy-Britanniában még abban az évben is várhatóan kétmillió gyermek él majd szegénységben.


A tanulmány ennél is komolyabb gondnak nevezi, hogy nagyon sok alacsony és közepes jövedelmű családban élő gyermeket fenyeget az a kilátás, hogy saját szüleinél is rosszabbul fog élni felnőttkorában. A szerzők kimutatják, hogy a brit társadalom legszegényebb 25 százalékába tartozó szülők gyermekeinek kevesebb mint a hetede jut felnőttként magas jövedelmű álláshoz, a magas jövedelmű családok gyermekeinek ugyanakkor három és félszer nagyobb az esélyük arra, hogy maguk is magas jövedelmű felnőttekké váljanak.


Ez mutatja az alacsony társadalmi mobilitást, vagyis azt, hogy a háztartások anyagi helyzete a születés pillanatában alapvetően meghatározza a hosszú távú megélhetési kilátásokat.
A tanulmány szerint Nagy-Britanniában hozzávetőleg 5 millió munkavállaló keres kevesebbet, mint amennyi minimálisan elégséges lenne a megélhetéshez. A megélhetési minimum - az országos átlagnál kiugróan drágább Londont nem számítva - jelenleg 7,45 fontos (2600 forintos) órabért jelent.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.