2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Elkapkodták a kínai csodatelefont
2013.10.16
Egyéb hírek
151
Kevesebb mint másfél perc alatt értékesített 100 ezer darabot legújabb okostelefonjából a feltörekvő kínai mobilgyártó, a Xiaomi - derült ki a társaság Twitteren közzétett bejegyzéséből. A csúcsmobilok tulajdonságaival rendelkező okostelefont piacra dobó Xiaomi csapatához nemrég csatlakozott az Android korábbi vezetője, Hugo Barra a Google-től, ami azt jelzi, hogy a társaság kész betörni a nemzetközi piacokra. A cég értéke 10 milliárd dollár lehet a TechCrunch szerint, ami több mint a kétszerese a BlackBerry piaci kapitalizációjának.

Nagy siker a kínai Xiaomi legújabb csúcsmobilja, az MI3 - írja az AllThingsD technológiai blog. A hírek szerint kevesebb mint másfél perc alatt 100 ezer darabot értékesítettek az okostelefonból, az MI3-ból. A telefon a csúcskategóriás készülékekkel veszi fel a versenyt, 5 collos, full HD-kijelzővel rendelkezik, 2 GB RAM-mal és egy 13 MP kamerával büszkélkedhet.


Az Android atyja igazolt át a céghez

A céghez nemrég átigazolt a Google-től az Android első számú termékmenedzsere, Hugo Barra, aki rendszeresen bemutatta az új fejlesztéseket, legutóbb például a Nexus 7 táblagépet. A gyors növekedést mutató kínai mobilgyártó nem csak a felső kategóriás készülékek terén képviselteti magát, de olcsóbb modellekkel is jelen van a piacon, ami egyelőre Kínából, Hongkongból és Tajvanból áll. A pletykák szerint Hugo Barra alkalmazása arra utal, hogy a kínai okostelefongyártó készül a nemzetközi terjeszkedésre, a cég a Microsofttól és a Motorolától is csábított el dolgozókat.


Mekkora szereplő lehet a Xiaomi?

Az okostelefonok piacán komoly szerephez jutottak az ázsiai fogyasztói elektronikai cégek, a Samsung a legnagyobb mobilgyártóvá nőtte ki magát, míg az LG a harmadik legnagyobb mobilgyártó. Az okostelefonok piacán jelen van a HTC, a ZTE és a Huawei is és nem csak az alsó kategóriás készülékek terén, de a csúcsmobilok között is megtaláljuk a távol-keleti gyártók okostelefonjait. A Xiaomi 2011 októberében adta el első okostelefonját és most már 2013-ra 20 millió darabos értékesítési volument célzott meg, amit nemrég emelt meg a korábban tervezett 15 millióról. Ez egyelőre a prognózisok szerint 1% körüli piaci részesedésnek felelne meg a mobiltelefonok globális piacán.


10 milliárd dolláros cég

A Xiaomi Tech nevű vállalatot még csak 3 évvel ezelőtt alapították, de már 10 milliárd dolláros cég lehet. A társaság augusztusban vitte véghez a legutóbbi tőkeemelését, ami alapján 10 milliárd dolláros értékeltség adódik - írja a TechCrunch. Ez közel a Lenovo piaci kapitalizációjának felel meg, ami mostanra a világ legnagyobb számítógépgyártójává nőtte ki magát, és a kétszerese a BlackBerry piaci kapitalizációjának.



MTI