2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Új tantárgy jön: relaxálni tanítják majd a diákokat
2013.04.10
Oktatás
196
Új tantárgy jön: relaxálni tanítják majd a diákokatNemsokára bevezethetik az általános és középiskolákban a meditációt, relaxációt. A tárgy benne van már a kerettantervben, azt várják ettől, hogy a diákok önszabályozást tanulnak, és kevésbé lesznek túlterheltek.

Eddig csaknem kétszáz pedagógus végezte el a relaxációról szóló továbbképzést. Harminc óra alatt saját élményeket szereznek a témában, további harmincban pedig megismerkednek azzal, hogyan kell továbbadni – mondta Bagdy Emőke, a pszichológiatudomány kandidátusa, aki részt vett a program kidolgozásában.
A tanítók játékos formában, mesével és mozgással egybekötve végeznék a relaxáció tanítását, felső tagozatban már szerepet kapna az interaktivitás is. A középiskolásokat az elképzelések szerint olyan szintre vinnék a témában, amelynek már komoly egészségvédelmi hatása lenne: a gyerekek könnyebben tanulnának, kevésbé lennének idegesek, testük és lelkük egyensúlyba kerülne.
A magyar iskolák esetében nem a keleti kultúrából ismert eljárásokra kell gondolni. A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke szerint a tanárok is elnyűttek, kiégettek, nekik is hasznára válhat mindez.
Kállai Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének megbízott megyei titkára egyetértett Bagdy Emőkével, szerinte is oldani kell a stresszt az iskolában, mert a gyerekek mellett a tanítókra, tanárokra is nagy nyomás nehezedik – olvasható a beol.hu-n.hvg.hu