2024.09.30 | Hétfő
Jeromos napja

A jövő évi kulturális és oktatási programokról tárgyalt a Máért szakbizottsága
2013.10.08
Oktatás
293
A jövő évi kulturális és oktatási programokról tárgyalt a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) oktatási és kulturális szakbizottsága - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a testület keddi ülésén Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára kiemelte, hogy már nyolcadszor ült össze a szakbizottság, ami jelzi, milyen kiemelt figyelmet fordít a kormányzat a határon túli magyarok oktatási és kulturális támogatására.


Hoffmann Rózsa beszámolt arról, hogy már idén is az előző évhez képest több pénz állt rendelkezésre a külhoni magyar nyelvű oktatás megerősítésére, és jövőre ezt tovább szeretnék növelni. Hangsúlyozta, a támogatások legfőbb célja az, hogy a szülőföldön működő magyar nyelvű oktatást hatékony formában egészítsék ki. Kiemelte: egyre több külhoni magyar iskola vesz részt anyaországi tanulmányi versenyeken a növekvő számú pályázati kiírásoknak köszönhetően.


Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a tájékoztatás szerint azt mondta: az előző kormány idején megalkotott nemzeti ifjúsági stratégia nem teljesítette a hozzáfűzött reményeket. A jelenlegi kormányzat célja az volt, hogy megtöltse tartalommal, és aktív párbeszédet alakítson ki a külhoni magyar szervezetek és a kormányzat között. Hangsúlyozta, hogy szükség van párbeszédre a külhoni magyar pártok ifjúsági szervezeteivel, mivel az ottani ifjúság problémáit, lehetőségeit ezek a szervezetek tudják a leghitelesebben bemutatni.


Tóth Katalin helyettes államtitkár a mezőgazdaság és az oktatás újszerű kapcsolatáról szólva elmondta, több program jelenleg is folyamatban van, köztük a termelő iskola modelljének megvalósítása: a termeléstől a megtermelt javak értékesítéséig mutatja be, miként lehet hatékonyan működtetni egy gazdaságot. Kárpátalján folyamatosan építik ki a falugazdász-hálózatot, ahol helyi szakemberek vezetésével támogatják a helyi munkavégzést.


Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a 2013 - a külhoni magyar kisiskolások éve program körútja során huszonkét helyszínen több mint ötezer gyerekkel találkoztak. Pályázatokat írtak ki a közösségépítés témájában, és hamarosan elkészül módszertani csomagjuk, amelyet a régióspecifikus továbbképzések követnek - olvasható a közleményben.



MTI