2024.09.30 | Hétfő
Jeromos napja

Nem nőttek a pedagógusok terhei
2013.10.08
Oktatás
297
Nem igazolják vissza a Magyar Nemzethez eljuttatott iskolai tapasztalatok az ellenzék és az érdekvédők hangos kritikáit a pedagógus-béremelés kapcsán. Pluszfeladatként csak az adminisztrációs nyomtatvány kitöltését említették a lap forrásai, akik szerint a kollégák többsége örül a több tízezer forintos plusznak. Az új rendszerrel különösen a szegényebb településeken tanítók és a régóta pályán lévők jártak jól.

A napokban kapták kézhez első megemelt fizetésüket a pedagógusok. Bár az új életpályarendszer ellen tüntető érdekképviseletek, civil szervezetek és az ellenzéki pártok rendre drasztikusan megnövekedett munkaterhekről, jelentős óraszámemelésről és a tényleges keresetek csökkenéséről beszélnek, a Magyar Nemzet értesülései szerint a tanítók és tanárok örülnek a sok éve várt anyagi megbecsülésnek, mert az érintettek zöme a túlórapénzek, illetőleg egyes pótlékok megvonása ellenére is jobban járt, aki nem, az pedig kompenzációt kap. Osztolykán Ágnes (LMP) tegnapi tájékoztatóján például arról beszélt: csalódást kelt és demotivál a béremelés. A lap által megkérdezett pedagógusok ugyanakkor két, nagyon eltérő körülmények között működő iskolában, a főváros második kerületében és a hátrányos helyzetű hevesi kisközségben is egyformán elégedettnek bizonyultak.


– Nem sokasodtak a feladataink az előző tanévhez képest, hiszen eddig is rendszeresen volt heti 3-4 túlóránk, és összességében többet dolgoztunk, mint 40 órát. Anyagi megbecsülésről viszont korábban nem igazán lehetett beszélni, hiszen a szűkös költségvetési források miatt évek óta nem kaptunk pluszpénzt a helyettesítésekért, túlórákért, mint ahogy útiköltség-támogatásra sem számíthattunk az önkormányzati fenntartás idején. Ezt nagyon igazságtalannak éreztük, de nem volt mit tenni, hiszen a településnek nem volt pénze. Éppen ezért mi kifejezetten örültünk az állami fenntartásba vételnek, és annak, hogy az új bértáblával végre mi is kereshetünk annyit, mint a máshol élő és dolgozó kollégák – mondta a Magyar Nemzetnek a másfél ezer lelkes Egercsehi községben tanító Sléziáné Józsa Erika. A Zrínyi Ilona Általános Iskola pedagógusa hangsúlyozta: nem nagyon érti a tiltakozókat, hiszen ő személy szerint nagyjából hetvenezer forinttal visz haza többet, mint eddig.



MNO