2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Az Európa Tanács az élelmiszerbiztonság javítását szorgalmazza
2013.10.04
Egyéb hírek
153
Az élelmiszerbiztonság javítását szorgalmazta az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, strasbourgi őszi ülésszakának csütörtök esti ülésén elfogadott állásfoglalásában.

A dokumentum szerint az élelmiszerek fokozott ellenőrzése mellett arra is szükség van, hogy szigorítsák a tájékoztatási kötelezettséget az élelmiszerek csomagolásán, valamint támogassák azokat a kutatásokat, amelyek az újszerű élelmiszerbiztonsági kockázatok feltárását célozzák.


Az elfogadott ajánlás szerint a tagállamoknak növelniük kellene a mezőgazdasági fejlesztési támogatásokat, valamint olyan eljárásmódokat kellene elterjeszteniük, amelyek mellett csökken az élelmiszerhulladék aránya. Többet kellene befektetni az éghajlatváltozás és a vegyi szennyezés következményeinek elhárítását célzó technológiák alkalmazásába - tették hozzá.


A témáról folytatott vitában Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő úgy vélekedett, hogy a legnagyobb élelmiszerbiztonsági veszélyt - mint azt számos botrány is mutatja - a globális élelmiszer-kereskedelem és a határok nélküli európai élelmiszerpiac jelenti.


A képviselő bírálta az Európai Bizottságot, mondván, a brüsszeli testületnek az a javaslata, amely mindössze néhány multinacionális agrobiológiai vállalkozás vetőmagjának alkalmazását tenné lehetővé, lehetetlen helyzetet teremt azon vetőmagfajták számára, amelyek jól illeszkednek a sajátos helyi körülményekhez, jobban bírják az aszályt, nem annyira érzékenyek a kártevőkre, és jól felhasználhatóak lennének akkor, amikor a környezeti változásokhoz való gyors alkalmazkodásra van szükség.



MTI