2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Javunkra is válhat a migráció
2013.05.27
Oktatás
212
Javunkra is válhat a migráció A brit egyetemeken tanuló magyar diákok mindössze öt százaléka térne haza közvetlenül a tanulmányai után, a diplomaszerzés után öt évvel viszont már húsz százalék tervezi a hazautazást, a családalapítást pedig 44 százalék itthon képzeli el – derült ki a Milestone Intézet felméréséből. 


A középiskolás diákokat külföldi továbbtanulásra felkészítő szervezet igazgatója, Zeitler Ádám a Magyar Nemzetnek azt mondta: nem igaz, hogy a hazaköltözésnek ne lenne perspektívája, tapasztalataik szerint a fiatalok jó részét nem kizárólag a jobb megélhetés, inkább a nyelvtanulás, az utazás, a tapasztalatszerzés és kapcsolatépítés motiválja, ugyanakkor a jövőjét a kalandvágyó diákok jó része távlatilag itthon tervezi.



Ezt támasztja alá a Tárki május elején megjelent kutatása is, amely rámutatott: hiába vált az ellenzéki retorika központi elemévé, valójában egyáltalán nem beszélhetünk tömeges elvándorlásról, sőt a régió országai közül Csehország után tőlünk költöznek el a legkevesebben.



Zeitler szerint nem mindegy, hogy a külföldre költözésnek milyen a politikai és a közéleti megítélése, mert ha megerősödnek azok a hangok, amelyek a kiköltözést egyfajta árulásnak bélyegzik, annak elidegenítő hatása lesz, és rontja a hazatérés arányát.



– Egész biztos, hogy a nemzetközi profilú cégeknél és intézményeknél nagy előnyt élveznek a külföldön végzett diákok. A magyar piacra szakosodott cégek viszont még nem feltétlenül nyitottak a külföldön végzett diákokra, ahogy gyakran vállalkozásaik is sokszor indokolatlanul kishitűen csak belföldre fókuszálnak. Sok az előítélet azzal kapcsolatban is, hogy az idegenben szerzett diploma milyen fizetési elvárásokat von maga után – mondta az intézet vezetője, hozzátéve: a kiutazók hazahozatalában nagy szerepet játszik, hogy mennyire sikerül a magyar munkaerőpiacot lokálisan nyitottá tenni a hazahozott tudás fogadására és itthoni hasznosítására, valamint ezt a munkaerőt az itthoni vállalkozások külföldi piacnyerésére felhasználni.



mno.hu