2024.10.02 | Szerda
Petra napja

Európai Autómentes Napot tartanak vasárnap
2013.09.20
Utazás
180
A fővárosban és a ország számos településén Európai Autómentes Napot tartanak az Európai Mobilitási Hét záróakkordjaként szeptember 22-én, vasárnap - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

Az autómentes nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet: a közlekedéssel kapcsolatosan hozott mindennapi döntések alapvetően befolyásolják a környezetet, az életminőséget és az emberek egészségét. A programok nagy része ezért a környezettudatos, fenntartható közlekedési módok használatát népszerűsíti, mindezt játékos, oktató formában.


A Fővárosi Autómentes Napot 2002 óta rendezik meg. Az Andrássy út egy szakaszán nem lehet autóval közlekedni, és a területet megnyitják a gyalogosok és kerékpárosok előtt. Ezen a napon a közszolgálati, a civil és az üzleti szféra szereplői számtalan színes programmal várják az érdeklődőket.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, hogy mint az Európai Mobilitási Hét nemzeti koordinátora önálló standon várja az érdeklődőket családi és környezettudatos közlekedésre buzdító programokkal.


Az NFM szervezésében a zenei előadók mellett kézműves foglalkozások, iparművészeti workshop, arcfestés és kerékpáros bemutató is lesz, de az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. jóvoltából elektromosautó-kiállítást is megtekinthetnek a látogatók, sőt ki is próbálhatják az elektromos gokartokat. A Közlekedéstudományi Intézet Életúton programja keretében a biztonságos közlekedésre nevelő bemutatók, játékos programok, szimulátorok várnak minden korosztályt a helyszínen.


Az autómentes nap részletes programja az emh.kormany.hu oldalon elérhető.



MTI