2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Külföldi és magyar szakértők részvételével tartanak konferenciát a nyugdíjrendszer finanszírozásáról
2013.09.20
Nyugdíj
672
Az európai nyugdíjrendszer finanszírozhatóságáról, fenntarthatóságáról és az uniós tagállamok nyugdíjreformjairól tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten külföldi és magyar szakemberek részvételével pénteken.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONyF), az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által szervezett konferencia megnyitóján kényesnek nevezte a magyarországi nyugdíjrendszer kérdését Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára. Elmondta, magyar kormányzat számos reformlépést tett, ezek közül kiemelte a kétpilléres rendszer felé történt elmozdulást.


A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar nyugdíjrendszerben 2006 után komoly pénzügyi konszolidáció vált szükségessé. Európa országainak többségében az elöregedéssel kell számolni - figyelmeztetett.


A konferenciának otthont adó ONyF főigazgatója szerint a nyugdíjrendszer ugyan nem tudományos kérdés, de a mostani fórummal azt akarják bemutatni, hogy ez mégsem egyszerű téma. Mészáros József reményei szerint ösztönözni tudják az ilyen beszélgetéseket, amelyekbe egyre több fiatalt kívánnak bevonni.


A konferencia nyitóelőadását Robert Holzmann, a Maláj Egyetem professzora tartotta, aki az implicit nyugdíjadósság kérdéséről beszélt. Felszólalásban összevetette az európai nyugdíjrendszerek finanszírozásának módjait.


Robert Holzmann problémásnak nevezte, hogy míg egyes országok nemzetközi pénzügyi piaci rátát alkalmaznak a nyugdíjkiadások diszkontálásánál, vagyis a jövőbeni költségek jelenlegi értéken való kiszámításánál, addig mások figyelembe veszik a bizonytalansági tényezőket is.


Az egész napos konferencián mások mellett a freiburgi és az uppsalai egyetem professzorai, az IMF, az OECD, a Világbank, az Európai Bizottság, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szakértői, valamint brit, görög és máltai szakemberek szólalnak fel.



MTI