2024.10.13 | Vasárnap
Kálmán, Ede napja

Százezer munkahely szűnt meg Szlovákiában a válság kezdete óta
2013.09.18
Munkahely
109
A válság kezdete óta eltelt öt év leforgása alatt legalább százezer munkahelyet számoltak fel Szlovákiában, és a foglalkoztatottság szintje leghamarabb 2020-ra érheti el a 2008-as szintet - közölte az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap szerdán.

Szlovákiában az elmúlt öt évben az iparban több mint 70 ezer állást szűntettek meg, a mezőgazdaságban több mint 13,5 ezret, a kereskedelemben és a vendéglátásban mintegy négyezret, összességében pedig legalább 100 ezerrel kevesebben dolgoznak ma, mint 2008 második negyedévében - állapította meg gazdasági rovatában megjelent cikkében a szlovákiai lap.


Szlovákia GDP-je 2008-ban 62,4 milliárd eurót (mintegy 18 700 milliárd forint) tett ki, ám a 2009-ben bekövetkezett gazdasági visszaesés hatásaként ezt a teljesítményt csak 2011-ben érte el és haladta meg ismét.


Bár az ország gazdasága ismét a válság előtti szint felett teljesít, ez nem érződik az új munkahelyek teremtésében, mivel a munkaadók inkább a hatékonyság növelésével fokozzák a teljesítményüket - jegyzi meg írásában a lap.


Ha a gazdaság növekedése tartani fogja a pénzügyminisztérium által előrejelzett ütemet - a tárca 2014-ben a gazdaság 2 százalékos, 2015-ben pedig két és fél százalék feletti bővülésével számol -, az ország akkor is csak 2020-ra érheti el a 2008-ban már elért foglalkoztatottsági szintet.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.