2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Második bőrhöz hasonló, ultravékony lázmérőt fejlesztettek ki kutatók
2013.09.16
Egyéb hírek
157
Második bőrhöz hasonló, ultravékony, igen hajlékony és precíz elektromos lázmérőt fejlesztettek ki amerikai, kínai és szingapúri kutatók.

A készüléket olyan könnyű alkalmazni, mint egy tetoválást utánzó matricát, és a páciens bőrének semmilyen kellemetlenséget sem okoz - ismertette a Phys.org portál a Nature Materials című szaklapban megjelent tanulmányt.


Az Illinoisi Egyetem John Rogers vezette kutatócsoportja évek óta dolgozik ultravékony elektronikus tapaszokon. Két évvel ezelőtt fejlesztettek ki egy szenzorokat, LED-eket, tranzisztorokat, rádiófrekvenciás kondenzátorokat, vezeték nélküli antennákat, áramvezető tekercseket, sőt napelemet is tartalmazó tapaszt.


Legújabb munkájuk eredménye már egy olyan tapasz, amely a bőrön úgy fest, mint egy tetoválás, és - mivel ezt erre a speciális célra fejlesztették - folyamatosan méri a test hőmérsékletét.


Az igen vékony eszköz kicsi, négyzet alakú, oldalhosszúsága kevesebb mint két centiméter, tehát ugyanaz a páciens több felületen is viselheti. Annyira hajlékony, hogy akkor is működik, ha a bőr mozgás közben ráncolódik.


A készülék célja, hogy rendkívüli pontossággal, folyamatosan mérje a bőr felszínén a testhőmérsékletet huzamosabb időn keresztül. Mivel a felhelyezés területén egyszerre több ponton is mér, megfigyelhető vele a hőáramlás, valamint a vérerek összehúzódása és kitágulása, amint a környezet ingereire reagálnak.

Széleskörű, lakossági használatra egyelőre nem áll készen a hőmérő, mivel külső áramforrás szükséges hozzá, ám a kutatók dolgoznak a megoldáson: a bőrre ragasztott tapasz esetében a napenergia, a szervezeten belül, egyes szervek felületére erősített készülék esetében az élő szervezetek energiája, a bioelektromosság lenne az ideális.



MTI