2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Hulladékfeldolgozó építése ellen tiltakoztak Tárnokon
2013.09.13
Egyéb hírek
150
Egy magánberuházásban tervezett hulladékfeldolgozó építése ellen demonstráltak Tárnokon, a polgármesteri hivatal előtt a képviselő-testületi ülés idején csütörtökön.

A 2461 Tárnok Egyesület által szervezett demonstráción sajtótájékoztatót tartott Szilágyi László országgyűlési képviselő, az Együtt-PM szakpolitikusa és Holló Szilvia a Tárnoki Nők Egyesület képviseletében, valamint tájékoztatta a média képviselőit Szolnoki Gábor (Fidesz) polgármester is.


A képviselő-testület csütörtökön elfogadta azt a - több feltételt tartalmazó - határozatot, amely elvi támogatást ad a Vendinber Kft. beruházásának tárnoki megvalósításához. A testülethez magánemberként, a cég képviseletében Radics Ernő alpolgármester nyújtotta be a kérelmet.


Szilágyi László az önkormányzati döntést megelőző sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: még semmilyen információjuk nincs a beruházással kapcsolatban, sem a technológiát, sem a környezetre gyakorolt hatását illetően. Az országgyűlési képviselő nehezményezte, hogy nem adtak előzetes tájékoztatást a beruházásról, szorgalmazta a lakosság - mint legfontosabb érintett - informálását, felvetve a helyi népszavazásra bocsátás lehetőségét is.


Holló Szilvia arról beszélt, hogy a kézhez kapott anyagok alapján nem látott megfelelő referenciát a technológiával kapcsolatban, és úgy vélte, hogy a település M7-es autópálya melletti területére tervezett hulladékégető előkészületei teljesen titokban történtek.


Szolnoki Gábor polgármester a sajtó képviselőinek elmondta, magánterületen megvalósuló magánberuházásról van szó, amely az önkormányzatot semmilyen módon nem érinti pénzügyileg. A cég a helyhatóságtól elvi támogatást kért. Mindamellett a beruházás több módon is segítené a Tárnokon élőket, így például munkahelyeket teremtene, bevételt jelentene a településnek, és a hulladékot helyben dolgoznák fel.


Az Urbán András által kifejlesztett, káros anyagot nem kibocsátó, szabadalmi oltalom alatt álló technológiával kapcsolatban közölte: a beruházás megvalósításához szükséges valamennyi engedély kiadása a szakhatóságok dolga, a település ezekben nem döntéshozó. Az Európai Bizottság által meghirdetett NER300 programban (környezetvédő és megújuló energiákat hasznosító program) a kormány támogatta a fejlesztést, Brüsszel pedig befogadta a pályázatot - tette hozzá.


A sajtótájékoztató után követően az egybegyűltek, mintegy huszonöten részt vettek a testület ülésén, ahol két független képviselő, Bánovics István és Gergely István egyebek mellett azt kifogásolta, hogy nagyon kevés idő állt rendelkezésre az anyag áttekintéséhez, a benyújtott dokumentáció rendkívül hiányos, emellett számos szakmai kérdés tisztázatlan.


A képviselő-testület által (öt igennel, két ellenszavazat és két tartózkodás mellett) elfogadott támogató határozat egyebek mellett megállapítja: a testület csak a kérelmezőtől kapott tájékoztatás alapján tudott dönteni. A beruházás megvalósítását támogatja, ha az valóban nem jár károsanyag-kibocsátással, és ha valamennyi szakhatósági engedélyt megkap. Az önkormányzat - miután a döntéskor a beruházással kapcsolatban konkrét információkkal csak korlátozottan rendelkezik, az infrastrukturális igényeket nem ismeri - semmilyen pénzügyi vagy jogi kötelezettséget nem vállalt.



MTI