2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Több mint 1 milliárd köbméter gázt importált idén Ukrajna Magyarországon és Lengyelországon keresztül
2013.09.12
Egyéb hírek
150
Magyarországon és Lengyelországon keresztül 1,1 milliárd köbméter földgáz érkezett Ukrajnába az év első nyolc hónapjában - közölte csütörtökön az Ukrtranszhaz ukrán gázszállító vállalat.

A tájékoztatás szerint augusztusban 244,2 millió köbméter gáz érkezett Európából Ukrajnába.


Kijev ugyanakkor Oroszországból január és augusztus között 15,3 milliárd köbméter földgázt vásárolt, 29 százalékkal kevesebbet, mint az előző év első nyolc hónapjában.


Ukrajnába a német RWE vállalattal kötött szerződés alapján tavaly novemberben indult el a reverz gázszállítás előbb lengyel, majd áprilistól magyarországi csővezetékeken keresztül.


Euduard Sztavickij ukrán energetikai miniszter szerdán jelentette be, hogy a Naftohaz ukrán állami gázvállalat és az RWE új szerződést kötött szeptember 5-én. A miniszter szavai szerint a megállapodás egyaránt kiterjed a gázszállításra és -tárolásra. Hozzátette, hogy Ukrajnának továbbra is jobban megéri Európából importálni a földgázt, mint Oroszországból.


Ukrajna júniusban az Európából érkező gázért ezer köbméterenként 397,66 dollárt, míg az Oroszországból importáltért 421,7 dollárt fizetett.



MTI