2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Londoni elemzők: bizonytalan az augusztusi inflációs irány, de valószínűbb a lassulás
2013.09.10
Egyéb hírek
148
Sok bizonytalansági tényező nehezíti a magyarországi fogyasztói árak augusztusi irányának előrejelzését, de valószínű, hogy a múlt hónapban valamelyest tovább lassult az áremelkedés éves üteme - jósolták a szerdai adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli házak szakértőinek zöme lassulással számoló prognózist adott. A becslések között azonban akad olyan, amely szerint kissé visszagyorsulhatott a teljes kosárra kiszámított magyar inflációs ütem, elsősorban az új útdíjrendszer átgyűrűző áremelő hatása és a dohánytermékek árrésének emelése miatt.


A londoni elemzői közösség augusztusról szóló előrejelzései meglehetősen széles sávban, 1,5-1,9 százalék között mozognak.


Júliusban 1,8 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon. A fogyasztói árak emelkedésének éves üteme akkor már negyedik hónapja volt a 2 százalékos szint alatt.


Az augusztusra szóló előrejelzések közül a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház adta a legmagasabbat, 1,9 százalékos becsléssel. A cég szakértői is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy e prognózisukat "nagyon jelentős" kockázati tényezők terhelik.


Az egyik az élelmiszerek ára, amely a 4cast szakelemzői szerint augusztusban különösen hajlamos a szélsőséges szezonális kilengésekre. A ház elemzői közölték: a maguk részéről meglehetősen nagy szezonális csökkenést vettek alapul előrejelzésük kidolgozásához.


A másik nagy kockázati csoport a számos adóváltozás, beleértve az új útdíjszendszert, amelynek a 4cast elemzői szerint széleskörű átgyűrűző hatása lehetett már a múlt hónapban a fogyasztói árakra. Bőséges információmennyiség utal arra, hogy sok ármegállapodást újra kellett tárgyalni, különösen az élelmiszeriparban, ahol a szállítási költségek viszonylag nagy súllyal szerepelnek a kiskereskedelmi árakban - fejtegették a 4cast közgazdászai.


A ház szerint ugyanakkor a legfontosabb és a legközvetlenebbül ható tényező a dohánytermékek megemelt árrése. Júliusban ebből még nem sok érvényesült a fogyasztói árakban, mivel azok a kiskereskedők, akik a dohánytermék-árusítás átalakítása előtt ilyen termékeket értékesítettek, abban a hónapban még eladhatták megmaradt készleteiket, augusztusban azonban már meredekebb árkiigazító hatása lehetett ennek a tényezőnek - jósolták a 4cast elemzői.


A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői kismértékben lassuló, 1,6 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak augusztusra. Kiemelték ugyanakkor azt a véleményüket, hogy a tervezett újabb - ezúttal 11 százalékot meghaladó mértékű - közműdíj-csökkentés várhatóan további lefelé ható impulzust ad az éves szintre számított inflációnak.


A GS londoni elemzői közölték: az újabb díjcsökkentési terv bejelentése előtt jórészt a jelenlegi szintek környékén stagnáló inflációs adatokat vártak 2013 hátralévő részére, és azzal számoltak, hogy 2014-ben 2,5 százalék körüli ütemre gyorsul vissza az áremelkedés tizenkét havi üteme Magyarországon. A közműszolgáltatások díjszabásának újabb csökkentése azonban akár egy százalékpontot vagy még ennél is többet lefaraghat a teljes kosárra számolt éves inflációs ütemből - jósolták a Goldman Sachs londoni szakértői.


A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai 1,5 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítenek augusztusra. Előrejelzésük szerint az általuk várt lassulás fő tényezői között szerepelnek az üzemanyag- és az élelmiszerkomponensben jelentkező bázishatások, valamint a korábbi közműdíj-csökkentések hatásának folytatódó átszűrődése.


A JP Morgan londoni szakértői úgy vélik azonban, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmi árrésének emelése teljes mértékben csak hosszabb idő után lesz érzékelhető a fogyasztói árakban.


A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői 1,6 százalékos augusztusi tizenkét havi inflációval számolnak, elsősorban az idei jó mezőgazdasági terméshozamoktól várva az áremelkedési ütem lassulását. A Barclays szakértői hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy ebben az inflációs környezetben a legutóbb 3,80 százalékra csökkentett jegybanki alapkamat is magas.


Hasonló véleményüknek adtak hangot a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői. A ház 1,7 százalékos éves összevetésű inflációt vár augusztusra, és azzal számol, hogy az infláció továbbra is alacsony pályán marad a csökkenő élelmiszerárak és közműdíjak, valamint a gyenge hazai kereslet miatt.


A cég londoni elemzőinek előrejelzése szerint ebben a környezetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év végéig folytatja a kamatcsökkentési ciklust, ha nem romlik jelentősen a globális piaci hangulat. A Bank of America-Merrill Lynch jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB alapkamata 2013 végéig 3,25 százalékra csökken.



MTI