2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Eladta egyik termelő egységét az Alteo tulajdonában álló soproni erőmű
2013.09.06
Munkahely
100
Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. tulajdonában álló Soproni Erőmű Kft. eladta 6 megawatt névleges villamosenergia-teljesítményű gázmotoros termelő egységét, és annak közvetlen tartozékait - közölte az Alteo pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A társaság a jelenlegi gazdasági környezetet értékelve úgy döntött, energiatermelő portfolióját a megújuló energiaforrások irányába szeretné kiterjeszteni, mert ezen a területen lát magasabb megtérülési lehetőségeket - olvasható a közleményben.


A soproni erőmű az értékesítésből származó bevételt banki hitelállományának csökkentésére fordítja, aminek segítségével a társaság a fosszilis energiahordozó alapú termelésből a megújuló szegmensbe csoportosíthat át tőkét, illetve a cégcsoport tőkéjét, és javuló hitelfelvételi potenciálját magasabb megtérülésű projektekre fordíthatja.


Az Alteo cégcsoport ugyanakkor nem tervezi a kivonulást a hagyományos energiahordozókra épülő termelés területéről sem, az értékesített gázmotoros egység további energetikai hasznosításában a soproni erőmű a jövőben is részt vesz.


Az értékesítéssel egy időben, a soproni erőmű vételi jogot szerzett az értékesített gázmotor tekintetében, így tartva fenn annak lehetőségét, hogy a hagyományos energiahordozókra épülő termelését – amennyiben az a megújuló projektekhez viszonyítva versenyképes hozammal párosul – ismét bővítse.


Az Alteo 2009-ben vásárolta meg az E.ON-tól a soproni erőművet, amely alapvetően gőz- és melegvízkazánokkal termeli meg az ipari és lakossági fogyasztók fűtéséhez, melegvíz-szolgáltatáshoz szükséges hőt.


A megújuló energiára összpontosító, tőzsdén jegyzett Alteo 14 százalékkal 2,02 milliárd forintra növelte konszolidált árbevételét 2013 első negyedévében az előző év azonos időszakában elért 1,77 milliárd forint után. A társaság adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) az előző évi bázishoz képest 44 százalékkal, 370 millió forintra nőtt január-márciusban.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.