2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Az idén elérheti a 7 milliárd eurót a külkereskedelemi mérleg többlete
2013.09.06
Egyéb hírek
151
Az elemzők szerint a hazai külkereskedelmi aktivitás meghaladja a nemzetközi trendet, a külső kereslet javulása és az autóipari termelés felfutása miatt az idén a külkereskedelmi mérleg többlete elérheti a 7 milliárd eurót.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tette közzé, hogy az idén júliusban az export euróban számított értéke 4,4, az importé 4,0 százalékkal nőtt a tavaly júliusihoz viszonyítva, a külkereskedelmi mérleg többlete 42 millió euróval javult, 422 millió euró (124 milliárd forint) volt. Január-júliusban az egyenleg 3,927 milliárd euró (1170,8 milliárd forint) volt, 81 millió euróval (3 milliárd forint) kevesebb, mint egy évvel korábban.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a külkereskedelmi forgalomnak az iparéhoz hasonló mértékű bővülése, valamint a második negyedéves részletes GDP-adatok azt a várakozást erősítik, hogy a magyar gazdaság stabil, fenntartható növekedési pályára állhat. A bővülést eddig támogató kivitel mellett ugyanis a beruházások, a belső fogyasztás, és a szolgáltatások területén is növekedést lehetett tapasztalni előző évhez képest - hívja fel a figyelmet az NGM.


Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője szerint a várakozásokat alulmúlva, 421,6 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben júliusban, ami 42 millió euró javulást jelent az egy évvel ezelőtti 380 millió euróhoz képest. A várakozásoktól elmaradó többlet részben az elmúlt évi külkereskedelmi adatok revíziójának köszönhető - mutatott rá. Júliusban az export euróértéke 4,45 százalékkal, az importé pedig 4,04 százalékkal emelkedett egy év alatt, ami az elemző szerint megfelel a várakozásoknak.


Kiemelte: a hazai külkereskedelmi aktivitás meghaladja a nemzetközi trendet, ugyanis júliusban a német export stagnált, az import 0,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest, míg a cseh export 3,2 százalékkal, az import pedig 1,3 százalékkal nőtt.


Az elemző hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójából való kilábalási folyamatát jelezték, a második félévben pedig megnőtt az esélye, hogy az euróövezeti gazdaságok újra növekedést mutathatnak. Így a külső kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására az idén a többlet elérheti a 7 milliárd eurót a tavalyi lefelé módosított 6,65 milliárd euró többlet után.


Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint az ipar javuló teljesítménye az export élénkülésén is látszik. Rámutatott: az exportbővüléstől elmaradt az import növekedése, amit alapvetően kedvezőnek lehet ítélni. Kiemelte, hogy a külkereskedelmi mérleg többlete továbbra is magas, a harmadik negyedévben várhatóan a második negyedévinél jobban hozzá tud majd járulni az egész gazdaság teljesítményének növekedéséhez.



MTI