2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Virágzik a cigarettacsempészet
2013.09.03
Egyéb hírek
150
Litvánia a cigarettacsempészek paradicsoma, de virágzik ez az ipar a Balkánon is, a nemzetközi csempészbandák forgalma pedig már sok millió euró havonta.

A Litvániában értékesített dohányáru harmada csempészett, és ezek 75 százaléka Fehéroroszországon készül - állapította meg a Nielsen piackutató vállalat. Arányait tekintve a csempészáru második legnagyobb piaca lett Európában az ország, pedig ez az adat a helyzet javulását mutatja, ugyanis 2010-ben még 40 százalékos volt az illegális dohánytermékek aránya a kereskedelemben.


A BSN hírügynökség szerint a belarusz cigaretta többsége a Nyoman Hrodna Tobacco Factory gyártmánya, tehát nem egy illegális kisüzem. A csempészet idén több mint 120 millió dolláros kiesést okoz a litván költségvetésnek, és a helyi szakértők figyelmeztetnek, hogy az uniós szabályozás miatt a helyzet jelentősen romolhat. Ha ugyanis betiltják a vékony és mentolos cigarettákat az EU-ban, a litván dohányosok 77 százaléka fog áttérni a feketepiacra.


Romániában sokkal jobb a helyzet: a júniusi 12,6-ről júliusban 11,8 százalékra csökkent a cigaretta feketepiaci forgalma a Novel kutatóintézet felmérése szerint. Az elmúlt másfél évben átlagosan a teljes forgalom 13 százaléka körül mozgott a csempészáruk részesedése. Mint a Romania Insider beszámolt róla, a csempészáru fő forrása 23,2 százalékkal Ukrajna és 22,8 százalékkal Moldova, a szerb csempészek bánatára, akik tavaly még 23 százalékkal az élvonalban voltak, de idén júliusban már csak 8,9 százalékát birtokolták ennek a piacnak. Jellemző, hogy a márkák terén 34,9 százalékkal az "olcsó fehérek" vezetnek, amelyeket kifejezetten a feketepiacra szánva gyártanak.


Egyre nagyobb és nemzetközibb a cigaretta csempészete. A hetekben göngyölítettek fel a spanyol, a portugál, a belga és a francia rendőrség együttműködésével egy bandát, amelynek székhelye a spanyol Marbellán volt, hálózata kiterjedt Afrikára, Európára és a Közel-Keletre. A cigaretták Ázsiából, egyes hírek szerint Kínából érkeztek, és havonta tíz konténernyit szállítottak különböző európai országokba, konténerenként 1,1 millió eurónyi profitot zsebelve be. Az egyik elosztó központjuk Bulgáriában volt. A mostani rendőri akcióban 13 személyt vettek őrizetbe és 2,7 millió doboz cigarettát foglaltak le.



napi.hu