2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Orbán: az iskolák korábban puszta gyermekmegőrzők voltak
2013.09.02
Oktatás
218
Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg a tanévet a törökbálinti Bálint Márton Iskola új épületének avató ünnepségén.

Orbán a törökbálinti nemzeti tanévnyitón azt mondta, nem volt helyes az a korábbi gyakorlat, amely "puszta gyermekmegőrzővé változtatta az iskolákat", hogy délután az utcán voltak az általános iskolások, és hogy a nevelés háttérbe szorult, és csak a pedagógusokon múlt, hogy mennyit időt fordítottak a gyermekek neveleésére. Mint mondta, a neveléshez hozzátartozik a napi rendszerességgel végzett testmozgás is, ezért az is a feladat, hogy felébresszék a gyermekekben "az igényességet a saját fizikumuk iránt", ezért vezették be a mindennapos testnevelést.


Orbán hozzátette, elkerülhetetlen volt a hit és erkölcstan bevezetése is, mert olyan polgárokat akarnak nevelni, akik szilárd erkölcsrend alapján meg tudják különböztetni a jót és a rosszat.

"Minden ország olyan lesz, mint amilyen az ifjúsága, ezért fektetünk energiákat a sport, az oktatás és a kultúra fejlesztésére" - mondta a miniszterelnök, aki hozzátette, azért vette át az állam az iskolákat, hogy megszüntessék a kirívó különbségeket az ország különböző pontjai között, és a kormány célja az, hogy mindenhol azonos színvonalú oktatást kapjanak a gyermekek.


Orbán hangsúlyozta, szükség van olyan beruházásokra, mint amilyen a törökbálinti, amelyhez korszerű sportcsarnok és uszoda is tartozik, és ilyen nagyságrendű iskolaépítés a rendszerváltás óta talán nem is valósult meg sehol. Mint mondta, ez az iskola szemlélteti azt a nagy utat, amit az elmúlt 3 évben megtettek, és hogy kijavították a múlt hibáit.

A miniszterelnök azt mondta, ma már Magyarország képes arra, hogy fejlessze az iskoláit és az oktatását, és hasonló fejlesztéseket valósítsanak meg, és jelenleg is 359 iskolában indítottak iskolafejlesztési programot.


Orbán hozzátette, olyan oktatást akarnak, amely nem konzerválja a különbségeket, hanem mindenkinek esélyt ad a tanulásra és az előrejutáshoz, ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy ingyen jussanak hozzá a tankönyvekhez. Ennek megfelelően idén az elsősök és a rászorulók ingyen jutnak a tankönyvekhez.

"Olyan országot akaruk, ahol nem csak tanulni érdemes, hanem tanítani is" - mondta, és kiemelte, hogy ezért bevezették pedagógus életpályamodellt. "Magyarország ma jobban teljesít, mint korábban, ezért beléphetünk a béremelések korába. Először az egészségügyi dolgozók, most a pedagógusok bérét emeltük meg. Ez egy folyamat kezdete, amely célja, hogy minden területen és minden szakmában a magyarok bére közelítsen az európai bérekhez. Nem vagyok hajlandó beletörődni abba, hogy a magyarok munkája kevesebbet érjen, mint az európaiaké" - mondta Orbán, aki végül többek között sok sportolással eltöltött délutánt is kívánt a gyermekeknek.



hvg.hu