2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Ezúttal nem voltak katasztrofálisak a beruházások
2013.08.30
Egyéb hírek
149
Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2013 második negyedévében a lényegében stagnáltak beruházások (-0,1%) - jelentette a KSH. A tavalyi mély bázis miatt még ez a vérszegény eredmény is elég volt ahhoz, hogy az éves index hosszú idő után a pozitív tartományba kerüljön (+4,6%). A fő hajtóerőt azonban az állami megrendelések jelentik, a magánszektor beruházási hajlandósága a 2. negyedévben is gyenge volt.

Utoljára hat éve volt az éves beruházási index pozitív tartományban, de növekedésről ennek ellenére csak megszorításokkal beszélhetünk. A mutatót számos egyedi, egymással ellentétes hatás módosítja, például az árvíz elleni védekezés vagy a tavalyi autóipari beruházások kiesése.







Utóbbi hatást is figyelembe éve talán a legörvendetesebb tendencia nem is egy kiugró szám, hanem az, hogy a feldolgozóipar beruházási teljesítménye alig marad el az egy évvel korábbitól. Ugyanakkor a KSH még mindig a a feldolgozóipari alágak felénél regisztrált csökkenést. A nagyobb súlyt képviselő ágazatokban a járműgyártáson kívül jelentősen visszaestek a beruházások a gyógyszeriparban, ugyanakkor nőttek a beruházások a gumi, műanyag, nem fém ásványi termék, illetve a gép, gépi berendezések gyártása területén.








Ami a leginkább szembetűnő, hogy a korábbi időszakokhoz képest egész kedvező beruházási adatban nagy szerepet játszanak az állami fejlesztések, megrendelések. A magánszektor beruházásai jóval kevésbé alakulnak biztatóan. (Ez részben az alábbi ábránkon is látszik, de a helyzet még inkább sajátos lehet, hiszen a versenyszféra is teljesít állami megrendeléseket.) A beruházások emelkedését elsősorban a nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 13,2%-os növekedése okozta, aminek nagyobb részét az alsóbbrendű útvonalak, egyéb útépítések és autópálya építések jelentették. Ezenkívül az ágazatban jelentős járműbeszerzés is történt. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős bővüléséhez (48,8%) továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, egyéb középületek felújítása és a katasztrófavédelmi fejlesztések járultak hozzá.









Érdemes megemlíteni még, hogy a válságadókkal, rezsicsökkentéssel sújtott energetikai szektor beruházási fékje továbbra is erős (-24,8% yoy), ahogyan a távközlés, kommunikáció területén is hasonló a helyzet (-29,4%). A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene is 8,2%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.



Az összkép tehát vegyes. A fő szám szintjén kellemesnek mondható eredmény érkezett, ám beruházások rövid bázison nézve legfeljebb stagnálnak, ráadásul ezt a teljesítményt egyre inkább az állami fejlesztések, megrendelések eredményeképpen tudja tartani a nemzetgazdaság. A feldolgozóipar előző negyedéves sokkszerű visszaesése után újra stagnálás közeli állapot figyelhető meg. Az egyes szektorokat célzottan sújtó extra terhek kapcsán az aggodalmak beigazolódni látszanak: tartósan alacsonyabb fejlesztési aktivitás mutatkozik ezeken a területeken. Konjunkturális szempontból a feldolgozóipar megindulása jelenthetné majd a jó hírt, a hosszú távú növekedési kilátásokat pedig a magánszektor teljes élénkülése javíthatja - enélkül ugyanis aligha emelkedik tartósan és érdemben a régió kirívóan legalacsonyabb beruházási rátája.










portfolio.hu