2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Töretlen a növekedés a gazdaságban
2013.08.29
Egyéb hírek
151
Nem tört meg a magyar gazdaság kilábalásának lendülete augusztusban a Világgazdaság mutatószáma alapján. A Gyorsulási Irányadó (GYIA) 0,42 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A bővülés viszonylag tartósnak tűnik, ám a gyorsulás mértéke igen visszafogott

Negyedik egymást követő hónapja áll pozitív tartományban a Világgazdaság mutatószáma az előző év azonos időszakához képest. A Gyorsulási Irányadó augusztusban 0,42 százalékkal növekedett éves alapon, ami arra utal, hogy a második negyedév után a harmadik negyedben is fennmaradhatott a gazdaság lendülete.



Júliushoz képest ugyanakkor nem kapott új impulzust a gazdaság. Egy hónap alatt 0,02 százalékos növekedést mutatott a GYIA. Egy apró megingástól eltekintve ugyanakkor azt mondhatjuk, hogy hónapról hónapra visszafogottan, de növekszik a mutatószám az idei évben. A GYIA tíz részindexe közül három csökkentette, kettő semlegesen hatott, míg öt növelte a mutatót.


Az öt pénzügyi indikátor közül egy, a reálkamat növekedése hatott csak negatívan a GYIA-ra. A pénzkínálat reálértékének növekedése, az Ifo-index javulása, a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének (BUX) reálértéken számított emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú kötvények közötti kamatkülönbség csökkenése kedvező hatást gyakorolt a mutatóra.



Az öt reálgazdasági indikátor közül kettő nem befolyásolta, kettő csökkentette, és egy növelte a GYIA-t. A reálkeresetek stagnáltak, a munkakeresés átlagos időtartama pedig 17,3 hónapon maradt, vagyis ezek az alindexek nem hatottak a GYIA-ra. Negatív, hogy a fogyasztási hitelek állománya mérséklődött, és az új ipari megrendelések is visszaestek. A makrogazdasági indikátorokból egyedül az ipari termelés volumenének növekedése segítette a GYIA-t.



A második negyedéves 0,5 százalékos éves növekedési adat megerősíti, hogy a magyar gazdaság kilábalása tovább folytatódott, és a GYIA alapján úgy tűnik, hogy a harmadik negyedévben sem tört meg a bővülés. Ugyanakkor a friss adatok alapján a magyar gazdaságnak nagyobb lendületet kell vennie az év hátralévő részében ahhoz, hogy elérjük a kormány által várt 0,7 százalékos idei GDP-növekedést. A Reuters augusztusi elemzői konszenzusa szerint idén a GDP 0,5 százalékkal növekedhet, ami csak kissé marad el a kormány prognózisától. Egy hónap alatt 0,1 százalékponttal javították a növekedési előrejelzésüket a közgazdászok.



A gazdaság kilábalásának szerkezete ugyanakkor aggodalomra ad okot. A növekedést nagyrészt a mezőgazdaság és az építőipar hajtja idén, a fogyasztás ugyanakkor nem mutat érdemi lendületet, és a beruházások is gyengélkedhetnek. A Kopint-Tárki jelentése szerint pedig a járműipar jelenleg az egyetlen ágazat, amely növekedési potenciált jelent a magyar feldolgozóiparban, és közvetetten a magyar gazdaságban.



A kormányzat nem tudja érdemi impulzussal segíteni a növekedést a feszes, 3 százalék alatti költségvetési hiány tartása miatt, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank a kamatvágásokon túl a 750 milliárd forintos Növekedési Hitelprogramjával (NHP) próbál lendületet adni a gazdaságnak, ami néhány tized százalékkal emelheti a GDP-t. Az MNB az infláció mellett komoly figyelmet fordít a növekedésre is – és esély van arra, hogy a jegybank vezetői sikeresnek ítélik a jelenlegi programot –, így akár fel is újíthatja az NHP-t a nagyobb növekedés érdekében.







vg.hu