2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Újult erővel emelkedhet a magyar tőzsde
2013.08.29
Egyéb hírek
147
Az amerikai börzék erősödéssel zárták a szerdai kereskedést, így egy két napos eső szorozat szakadt meg azt követően, hogy immár másodszor érkezett kedvezőtlen adat a tengerentúli ingatlanpiacról. Ez pedig felerősíthette azokat a spekulációkat, hogy a Fed későbbre halasztja eszközvásárlási programjának lassítását. Az amerikai börzék jó teljesítménye, valamint az olaj árfolyamának erősödése jótékonyan hatott a legtöbb ázsiai piac szereplésére, egyedül a kínai Shanghai Composite veszített az értékéből. A fentiek hatására a vezető nyugat-európai határidős indexek kivétel nélkül erősödést vetítenek előre, aminek a hatására a magyar tőzsdén tovább folytatódhat a tegnapi emelkedés.

Tovább menetelhet a MOL


Erősödésre számít a hazai piacon a nyitást követően Ballai Zoltán, a Raiffeisen üzletkötője. A nemzetközi piacokon tapasztalható emelkedések és a vezető nyugat-európai határidős indexek pillanatnyi állása alapján a BUX a szerdai záróértéke fölött nyithat csütörtökön.




A hazai nagypapírok piacán a MOL kaphat kiemelt figyelmet, a cég papírjai tovább erősödhetnek, amit a Brent világpiaci árának emelkedése, valamint a cég által most bejelentett új szolgáltatás híre is támogathat. Az OTP is folytathatja tegnapi erősödését, a cég árfolyama a 4 320 forintos szintig erősödhet első körben. A Magyar Telekom részvényeivel a szerdai záróárfolyamuk közelében kereskedhetnek.







Erősödtek az amerikai piacok




Két napos esést követően szerdán felfelé vették az irányt az amerikai részvényindexek, az energiaszektorba tartozó vállalatok az élen haladtak, miután a kőolaj árfolyama tegnap is emelkedni tudott. A kereskedés utolsó óráiban azonban megtört a lendület, végül az indexek enyhe pluszban tudtak csak zárni, a Dow Jones és az S&P 500 közel 0,3 százalékot, míg a Nasdaq 0,4 százalékot erősödött. A nap végi elbizonytalanodás ellenére az amerikai határidős indexek a szerdai záróértékeik felett tartózkodnak.








Belehúzott Ázsia




Az ázsiai régió legtöbb vezető indexe erősödéssel zárta a csütörtöki kereskedést azt követően, hogy az amerikai piacok jól teljesítettek szerdán és az olaj világpiaci ára emelkedett, ami jótékonyan hatott az energiaszektor részvényeire. A japán piacok emelkedését a fentieken túl a jen dollárral szembeni gyengülése is segítette, ennek köszönhetően a Nikkei 225 0,9 százalékos, míg a TOPIX 0,3 százalékos erősödéssel zárt. A kínai börzék csütörtökön is eltérően teljesítettek, a Hang Seng CE 0,3 százalékot erősödött, míg a Shanghai Composite 0,6 százalékot esett. A legnagyobb erősödést az elmúlt napokban gyengén teljesítő indiai piac produkálta, a BSE100 közel 1,5 százalékot erősödött.









Szépíthet Európa




A nemzetközi börzéken elromlott a hangulat annak hatására, hogy felerősödtek a félelmek a szíriai katonai beavatkozással kapcsolatban, valamint az amerikai államadósság-plafonnal és a Fed eszközvásárlási programjával kapcsolatos bizonytalanságok is negatívan hatottak a piacok teljesítményére. A nemzetközi piacokon megfigyelhető hangulatromlás és a keddi nagy eséseket követően a vezető nyugat-európai indexek tovább gyengültek szerdán a DAX vezetésével. Az esés a kereskedés második felében is folytatódott így a DAX 1 százalékos, míg a CAC 40 és az FTSE 100 közel 0,2 százalékos eséssel zárt. A szerdai gyengülést követően a vezető nyugat-európai határidős indexek kis mértékű erősödést vetítenek előre, a DAX határidős indexének az értéke 0,1 százalékot erősödött.









Amerikára figyelnek a befektetők




A kereskedés első szakaszában nem tesznek közzé fontos makrogazdasági adatot. A nap második felében viszont publikálásra kerül az amerikai GDP II. negyedéves felülvizsgált értékét, valamint a heti friss munkanélküli segélykérelmek számának augusztusi alakulását.










portfolio.hu