2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Megérzik a nyugdíjazásokat a nyugdíjkasszák
2013.08.28
Nyugdíj
710
Az elmúlt években folyamatosan csökkent a tagok száma.


A befektetéseken ugyan pozitív eredményt értek el az első félévben a hazai nyugdíjpénztárak, a tagok száma viszont csökken - írta szerdai számában a Világgazdaság.



A lap a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adataira hivatkozva azt írta: minden pénztári ágban csökkent a tagok száma. A legtöbb tagjuk még mindig az önkéntes nyugdíjkasszáknak van, több, mint 1,2 millió, az utóbbi öt évben azonban minden negyedévben elvesztettek ezek az intézmények is néhány ezer tagot. Hozzátették: 2008 őszén volt a csúcson a tagságuk, akkor több mint 1,4 millió önkéntes nyugdíjpénztári tag volt.



A csökkenés oka a lap szerint az, hogy a már érett piaci fázisban lévő pénztárakból többen lépnek ki, vagy érik el a nyugdíjkorhatárt, és veszik fel a megtakarításukat, mint ahányan új belépőként az öngondoskodásnak ezt a formáját választják.



2,5 százalékos hozam



A Privátbankár korábbi összeállításában megírtuk: annak ellenére, hogy minimális veszteséget könyvelhettek el az önkéntes kasszák a második negyedévben, összességében 21 milliárdos pluszban zárták a pénztárak az első félévet. Ez nagyjából 2,5 százalékos hozamot jelent.



Az egy főre jutó vagyon közel 767 ezer forintra nőtt az egy évvel korábbi 678 ezer forintról. Ez 13 százalék feletti növekedést jelent









privatbankar.hu