2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Álláskeresők: itt a fordulat?
2013.08.22
Munkahely
96
Félmillió alatt maradt júliusban az álláskeresők száma, miközben két megye adta az álláskeresők több mint 20 százalékát. A válság óta az elmúlt két hónapban ment először félmillió alá a regisztrált álláskeresők száma, de a tartós álláskeresők aránya magas, harmaduk, 164 ezer fő legalább egy éve nem talál munkát. Az újonnan bejelentett állások terén viszont halvány javulás kezd kibontakozni.

Az előző hónaphoz képest jóformán változatlan volt az álláskeresők zárónapi létszáma júliusban, 497 200 fő, derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Júniushoz képeset mindössze 200 fővel emelkedett a létszám, az előző év azonos időszakához képest pedig bő 30 ezer fővel alacsonyabb. Bár júliusban nem csökkent tovább az álláskeresők száma, félmillió alatt maradt, ami azért jelentős, mivel ilyen alacsonyan a válság óta nem járt az álláskeresők száma. A belépési forgalom ugyan nőtt, különösen a pályakezdőkkel, ami az ilyenkor szokásosnak megfelelő, de a kiáramlás közel hasonló mértékben erősödött. Az álláskeresők több mint 20 százalékát két megyében, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találjuk.









Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy az álláskeresők száma meddig marad félmillió alatt, illetve tovább fog-e csökkenni. Az idei évben a lefutás mintázata az előző évekétől jelentősen eltérő.









A közfoglalkoztatás például tavasszal néhány hónap alatt erőteljes intenzitással indult meg, de a mostani adatok inkább arra mutatnak, hogy a közfoglalkoztatás tavasszal gyorsabban elérhette a szokott szintet, és már nem emelkedett tovább. Átlagosan az első öt hónapban csak bő tízezer fővel voltak többen közfoglalkoztatottak idén, mint tavaly. (A júniusi adatok pedig augusztus 22-én jelennek meg).









A közfoglalkoztatás gyorsabb felfutása magyarázhatja a foglalkoztatásban látott gyorsabb emelkedést is. Az idei második negyedévben 55 ezer fővel voltak többen foglalkoztatottak a 15-74 évesek között, mint egy évvel korábban, amiből 36 ezer fő a közszolgáltatásban jelentkezett, miközben a mezőgazdaságban kissé csökkent a foglalkoztatás, az iparban pedig 7 ezer fővel nőtt.



Júliusban 48,8 ezer új állást jelentettek be a foglalkoztatási szolgálatoknál a foglalkoztatók, ennek többsége továbbra is államilag támogatott formában jött létre (amelyek többnyire közmunkát takarnak).










Államilag nem támogatott, azaz tisztán elsődleges munkapiacon létrejött állásokból 14,6 ezret jelentettek be - az elmúlt három hónapból egy kedvező tendencia látszik azonban kibontakozni, szerényen bár, de növekedik az új állások száma.









Mindeközben azonban 164 ezren a 497 ezerből több mint egy éve nem találnak munkát, ami az álláskeresők harmada. A szakképzetlenek aránya az összes álláskeresőn belül 50 százalékos volt. Álláskeresési ellátásra mindössze 53 ezren voltak jogosultak, 173 ezren szociális segélyt kaptak, 271 ezren semmilyen pénzbeli ellátást nem kaptak. Az átlagos regisztrációs idő 383 nap volt.






portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.