2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

A MOL mentette meg a magyar tőzsdét
2013.08.22
Egyéb hírek
145
Az amerikai és ázsiai piacok gyenge teljesítménye ellenére a vezető nyugat-európai indexek a szerdai záróértékeik fölé erősödtek a nyitás utáni percekben. Ezt követően az emelkedés tovább folytatódik a DAX vezetésével annak köszönhetően, hogy meglepően jó adatok érkeztek Németországból és az eurózónából, ugyanis a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban egyaránt javultak a kilátások. Ugyanakkor a magyar tőzsde sokáig nem tudott profitálni az irányadó benchmarkok erősödéséből, amiben nagy szerepet játszott az OTP-Richter páros gyenge teljesítménye is. Ugyanakkor az amerikai indexek erősödésének és a MOL remek teljesítményének köszönhetően, a BUX a szerdai záróértéke fölött zárt csütörtökön.


A vezető nyugati börzék erősödése jótékonyan hatott a magyar piac csütörtöki teljesítményére. A BUX értéke 0,3 százalékot erősödött, amihez több mint 7 milliárd forintos forgalom párosult. A hazai benchmark ezzel a teljesítményével a lemaradók között foglal helyet a közép-kelet-európai indexek versenyében a többi piac zárása előtt.









A MOL jól teljesít csütörtökön, a vállalat árfolyama közel 1,8 százalékot erősödött a szerdai záróárfolyamához képest. A cég részvényei annak ellenére erősödnek, hogy sorra érkeznek a céggel kapcsolatban a pesszimista elemzői vélemények. Míg korábban többek között a Nomura minősítette le a hazai olajmultit, addig legutóbb a KBC tette ugyanezt, melynek elemzője eladási ajánlat mellett 14 900 forintos célárfolyamot fogalmazott meg a MOL-részvényekkel kapcsolatban.









Az OTP papírjainak sikerült ledolgozniuk korábbi hátrányukat, aminek köszönhetően a cég árfolyama 0,2 százalékos erősödéssel zárt csütörtökön. A Magyar Telekom részvényeinek az árfolyama viszont 2,2 százalékot csökkent, és a hazai gyógyszercégek is gyengén szerepeltek, az Egis a szerdai záróárfolyamán fejezte be a kereskedést, míg a Richter árfolyama közel 0,4 százalékot esett.




A hazai kispapírok piacán szerény befektetői aktivitás volt tapasztalható, ennek ellenére a Synergon árfolyama 2,3 százalékot, míg a TVK árfolyama 3,5 százalékot esett csütörtökön.









Az amerikai börzék erősödnek a csütörtöki nyitás óta több tényező együttes hatásának köszönhetően. A Dow Jones több mint 0,2 százalékot, az S&P 500 0,5 százalékot, míg a Nasdaq 0,8 százalékot erősödött a szerdai záróértékéhez képest.











A tengerentúli indexek emelkedése újabb lendületet adott az irányadó európai benchmarkok erősödésnek, aminek köszönhetően a DAX 1,6 százalékot, a CAC 40 1,3 százalékot, míg az FTSE 100 több mint 1 százalékot erősödött. A periféria ország tőzsdéi is jól teljesítenek, a legnagyobb erősödés az olasz piacon következett be, melynek értéke 2,2 százalékot erősödött.










Az amerikai határidős indexek kivétel nélkül erősödést vetítenek előre több tényező együttes hatására, melyek a következők: bár múlt héten több friss munkanélküli segélykérelmet regisztráltak az Egyesült Államok munkaügyi hivatalaiban, mint két héttel korábban, a négyhetes mozgóátlag azonban így is tovább csökkent, Németországból és az eurózónából kedvező makrogazdasági adatok érkeztek, valamint ismét az élénkülés jeleit mutatta a kínai feldolgozóipar. A legnagyobb emelkedés a Nasdaq piacán várható, melynek határidős indexének az értéke közel 0,7 százalékot erősödött.




Múlt héten 13 ezerrel több, összesen 336 friss munkanélküli segélykérelmet regisztráltak az Egyesült Államok munkaügyi hivatalaiban, mint két héttel korábban, a négyhetes mozgóátlag azonban így is tovább csökkent.




Mind a bevételek, mind a profit szintjén csökkenésről számolt be a július végén zárult negyedévére a Hewlett-Packard - derült ki a társaság tegnap, zárás után közzétett gyorsjelentéséből. Már a vállalati üzletág is kiábrándító teljesítményt mutatott és a kilátások sem adnak okot optimizmusra, elemzők szerint nemhogy a fordulatnak nincs jele a számokban, de inkább a lefelé mutató kockázatok erősödtek. A HP részvényei közel 8 százalékot zuhantak a zárás utáni kereskedésben.




Óriásit zuhant az Abercrombie & Fitch azt követően, hogy a cég a tavalyinál sokkal gyengébb második negyedéves számokat tett közzé. A cég árbevétele, nettó eredménye és egy részvényre jutó nyeresége is jelentősen csökkent év/év alapon, ráadásul a cég alulmúlta az elemzői várakozásokat is minden fontos soron. Továbbá a menedzsment csökkentette az idei évre vonatkozó EPS várakozását 0,4 és 0,45 dolláros sávba, míg az elemzők által korábban várt idei évre vonatkozó egy részvényre jutó nyereség 1,07 dollár volt. A cég több mint 18 százalékot zuhant a tengerentúli nyitás előtt.













A vezető nyugat-európai börzék erősödése ellenére a magyar tőzsde gyengén teljesít csütörtökön. A BUX értéke közel 0,2 százalékot csökkent, amihez 2,8 milliárd forintos forgalom párosult. A hazai benchmark ezzel a teljesítményével a lemaradók között foglal helyet a közép-kelet-európai indexek versenyében.












A tegnapi 1,4 százalékos gyengülést követően ma újabb 1,3 százalékot esett az OTP árfolyama a kereskedés első szakaszában, így sereghajtó a hazai vállalat a régiós szektortársak között. Az esés hátterében több tényező is állhat, részben a hazai fizetőeszköz gyengülése, részben pedig az, hogy a társaságot egy újabb elemző minősítette le a működési környezetben bekövetkezett kedvezőtlen változások miatt. A Credit Suisse 500 forinttal 5500 forintra vágta vissza a részvények célárát, ami azonban továbbra is közel 25 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Továbbá az OTP arról számolt be , hogy augusztustól az orosz leányánál több személyi változásra fog sor kerülni, amely a pénzintézet tulajdonosi és szakmai irányítását egyaránt érinti.













A MOL viszont jól teljesít csütörtökön, a vállalat árfolyama közel 1 százalékot erősödött a szerdai záróárfolyamához képest. A cég részvényei annak ellenére erősödnek, hogy sorra érkeznek a céggel kapcsolatban a pesszimista elemzői vélemények. Míg korábban többek között a Nomura minősítette le a hazai olajmultit, addig legutóbb a KBC tette ugyanezt, melynek elemzője eladási ajánlat mellett 14 900 forintos célárfolyamot fogalmazott meg a MOL-részvényekkel kapcsolatban. A Magyar Telekom részvényeivel a szerdai záróárfolyamukon kereskednek, míg a hazai gyógyszercégek gyengén szerepelnek, az Egis árfolyama több mint 0,4 százalékot, míg a Richter árfolyama közel 0,2 százalékot esett.













A vezető nyugat-európai börzék tovább erősödnek a csütörtöki kereskedés első szakaszában annak köszönhetően, hogy a vártnál kedvezőbb makroadatok kerültek publikálásra Németországban és az eurózónában. A DAX és a CAC 40 közel 1,1 százalékot, míg az FTSE 100 közel 0,9 százalékot erősödött. A periféria országok börzéi is jól teljesítenek, az élen a portugál tőzsde áll, melynek értéke több mint 1,7 százalékot erősödött.












Meglepően jó adatok érkeztek Németországból. A feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban egyaránt javultak a kilátások - derül ki a Markit augusztusi felmérésének eredményeiből. A feldolgozóipari index 50,7 pontról 52 pontra, a szolgáltatói index pedig 51,3 pontról 52,4 pontra emelkedett. A feldolgozóipari index legutóbb 2011 júliusában volt ilyen magas.




Jelentősen javultak a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor kilátásai az eurózónában - derül ki a Markit legfrissebb felmérésének eredményeiből. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke 50,3 pontról 51,3 pontra, a szolgáltatói beszerzési menedzser index értéke pedig 49,8 pontról 51 pontra emelkedett. A feldolgozóipari index legutóbb tavaly júniusban volt ilyen magas.




A BHP Billiton árfolyama 1,4 százalékot csökkent annak ellenére, hogy a SocGen 1 533 pennyről 1 654 pennyre emelte a cég részvényeire vonatkozó célárát. A Sandvik árfolyama viszont 0,1 százalékot erősödött azt követően, hogy a Nomura csökkentésről semlegesre módosította a cég részvényeire vonatkozó ajánlását.




A Volkswagen bejelentette, hogy 2013 végén egy új gyár építésébe kezdhet Indonéziában. A beruházás hozzávetőlegesen 200 millió euróból valósulna meg, arról, hogy mekkora lesz az új üzem gyártókapacitása nincsenek információk egyelőre. A cég árfolyama közel 1 százalékot erősödött a csütörtöki kereskedés első szakaszában.













A vezető nyugat-európai börzék erősödése ellenére a magyar tőzsde gyengén teljesít csütörtökön. A BUX értéke közel 0,5 százalékot csökkent, amihez 0,8 milliárd forintos forgalom párosult. A hazai benchmark ezzel a teljesítményével a lemaradók között foglal helyet a közép-kelet-európai indexek versenyében.











A tegnapi 1,4 százalékos gyengülést követően ma újabb 1,6 százalékot gyengült az OTP árfolyama a kereskedés első szakaszában. Az esés hátterében több tényező is állhat, részben a hazai fizetőeszköz gyengülése, részben pedig az, hogy a társaságot egy újabb elemző minősítette le a működési környezetben bekövetkezett kedvezőtlen változások miatt. A Credit Suisse 500 forinttal 5500 forintra vágta vissza a részvények célárát, ami azonban továbbra is közel 25 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Továbbá az OTP arról számolt be , hogy augusztustól az orosz leányánál több személyi változásra fog sor kerülni, amely a pénzintézet tulajdonosi és szakmai irányítását egyaránt érinti.












A MOL viszont jól teljesít csütörtökön, a vállalat árfolyama 0,3 százalékot erősödött a szerdai záróárfolyamához képest. A Magyar Telekom részvényeivel a szerdai záróárfolyamukon kereskednek csak úgy, mint az Egis papírjaival. A másik hazai gyógyszercég, a Richter viszont gyengén teljesít, a cég árfolyama 0,5 százalékot csökkent.













Annak ellenére, hogy a vezető nyugat-európai börzék erősödnek a magyar tőzsde a szerdai záróértéke alatt nyitott csütörtökön. A BUX értéke közel 0,5 százalékot csökkent, amihez 0,2 milliárd forintos forgalom párosult. A hazai blue chipek közül az OTP árfolyama 1,3 százalékot, a MOL árfolyama 0,1 százalékot, a Richter árfolyama 0,8 százalékot csökkent, míg a Magyar Telekom részvényeivel az előző napi záróárfolyamukon kereskednek. Az Egis az egyetlen hazai nagypapír, amelyik erősödik a nyitás óta.













Esésre számít a hazai piacon a nyitást követően Német Sándor, a Buda-Cash kereskedelmi igazgató-helyettese. A nemzetközi piacokon megfigyelhető hangulatromlás, valamint a Fed eszközvásárlásával kapcsolatos bizonytalanságok hatására a BUX a szerdai záróértéke alatt nyithat.




A hazai blue chipek is gyengén teljesíthetnek csütörtökön, összességében elmondható, hogy alacsony forgalom mellett 0,5-1 százalékos csökkenésekre lehet számítani a nagypapírok piacán.













Esett Amerika




Bizonytalanságban indult a kereskedés a tengerentúlon, a vártnál jobb ingatlanpiaci adat ellenére sem tudtak az indexek felfelé kapaszkodni, hiszen mindenki a Fed jegyzőkönyvét várta. Az indexek a jelentés kikerülését követően 0,6-0,8%-os mínuszban is tartózkodtak, viszont amint a befektetők pozitívan próbálták értelmezni az abban foglaltakat, elindult a menetelés felfelé. A hullámvasút azonban nem állt meg, a jegybanki intézkedések kiszámíthatatlan végkimenetele miatt az indexek a kereskedés végére mélyrepülésbe kezdtek. A Dow Jones 0,7 százalékos, az S& 500 közel 0,6 százalékos, míg a Nasdaq több mint 0,3 százalékos eséssel zárt, ráadásul az amerikai határidős indexek a szerdai esés folytatódását vetítik előre.











Gyengén teljesített Ázsia




Az ázsiai régió vezető indexei összességében gyengén teljesítettek csütörtökön, ami döntően az amerikai tőzsdék esésének, valamint a Fed jegyzőkönyvének a számlájára volt írható. A kínai piacok eltérően zártak, a Shanghai Composite 0,1 százalékot erősödött, míg a Hang Seng CE 0,2 százalékot esett azt követően, hogy Ismét az élénkülés jeleit mutatja a kínai feldolgozóipar - derül ki az HSBC, augusztusi feldolgozóipari felmérésének eredményeiből. A főindex értéke 47,7 pontról 50,1 pontra emelkedett, miközben az elemzők 48 pontot vártak. A japán börzék viszont estek csütörtökön annak ellenére, hogy a jen tovább gyengült a dollárral szemben, a Nikkei 225 közel 0,5 százalékot, míg a TOPIX 0,3 százalékot esett.











Bizonytalan nyitás várható Európában




A szerdai kereskedés jelentős részében erőtlenek voltak az irányadó nyugat-európai indexek, a befektetők kivártak a pozíciók felvételével az amerikai jegybank jegyzőkönyvének publikálása előtt. A kereskedést végül a DAX 0,2 százalékos, a CAC 40 több mint 0,3 százalékos, míg asz FTSE 100 közel 1 százalékos eséssel zárta, ráadásul a vezető nyugat-európai határidős indexek a szerdai záróértékeik közelében ingadoznak, a DAX határidős indexének az értéke közel 0,1 százalékot erősödött.












Záporoznak majd a fontos makroadatok




A délelőtt folyamán teszik közzé a német és az eurózóna feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzser indexének augusztusi értékét. A nap második felében pedig publikálásra kerül az amerikai heti friss munkanélküli segélykérelmek számának alakulása, a feldolgozóipari beszerzési menedzser index , valamint a Leading indicators júliusi értéke.












portfolio.hu