2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Megint leállt a gazdaság
2013.08.16
Egyéb hírek
146
Negyedéves alapon 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság, az előző év azonos időszakához viszonyítva a bővülés 0,5 százalék lett – közölte a KSH. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján viszont csak 0,2 százalékos volt az éves növekedés. 2013 első félévében a naptárhatás kiszűrésével nyert adatok szerint 0,1 százalékkal nőtt a magyar GDP, a szezonálisan is szűrt adat viszont 0,1 százalékos visszaesést jelez. (A KSH egyébként az előző negyedéves adaton is módosított utólag, a növekedés 0,7-ből 0,6 lett, az éves alapú visszaesés pedig 0,3 százalék helyett 0,5 százalék.) A pozitív előjelű változást alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar növekedése okozta, és szintén pozitív, hogy öt egymást követő csökkenő negyedév után most a pozitív tartományba fordult a növekedés.

A GDP az idei első negyedévben 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 0,7 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint, ehhez képest tehát a negyedéves összehasonlításban látszik nagy romlás. A második negyedéves számok most pontosan azért voltak fontosak, mert a halványan beinduló növekedés fenntarthatóságáról adtak jelzést a gazdaságpolitikának. A jelzés szerint baj van.



A technikai recesszióból ugyan kikerült a magyar gazdaság (már az előző negyedévben), de a negyedéves alapú összehasonlítás kiábrándító. Ehhez képest az európai adatok (német, francia) a vártnál jobbak lettek, tehát a gyenge teljesítményt már a negatív külföldi hatásokkal sem magyarázhatjuk.



NGM: minden rendben


Habár a statisztikai hivatal részletes adatokat csak szeptember 4-én publikál, összességében megnézve az április-júniusi ipari adatok is pozitív képet festenek, így valószínűsíthetően a termelési oldalon az ipar teljesítménye is emelkedett 2013 második negyedévében – közölte az NGM.



A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztásának alakulásáról a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok nyújthatnak előzetes képet. Ezek alapján 2013 áprilisában 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest, mely a háztartások fogyasztásának éves alapon történő emelkedését vetíti előre – örvendezik a szaktárca.




Csalódás


Londoni pénzügyi elemzők szerint másfél év óta először éves összevetésben is növekedhetett a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben (ez így is lett). De az elemzők 0,3-0,6 százalékos bővülést vártak 2012 második negyedévéhez képest, amit a kiigazítatlan szám hozott is, mégis, hiába pozitív előjelű az adat (szemben mondjuk az idei első negyedév, illetve a korábbi negyedévek mínuszos adataival), ezt sem lehet kitörő boldogsággal fogadni.



Az első negyedévben a technikai recessziónak már vége lett, akkor 0,7 százalékkal nőtt a GDP a 2012-es utolsó negyedévhez képest. Ezzel kijöttünk a technikai (statisztikai) recesszióból, és azt írtuk, hogy elméletileg újra növekedési pályára állhat a magyar gazdaság. Az éves alapú növekedési adat azonban még mindig mínuszban volt, és a mostani 0,2 százalékos kiigazított adat stagnálást mutat.



A tavaly év végi gyenge negyedéves növekedésben (a -2,4 százalékos adatban) az egyszeri hatásoknak, például a gyárleállásoknak és az aszálykároknak is meghatározó szerepük volt, míg az első negyedévben elsősorban az autógyártás teljesítménye húzhatta meg a magyar GDP-t. A márciusi rossz időjárásnak viszont negatív volt a hatása, több ágazat teljesítményét is visszavetette, ezeknek ebben a negyedévben várható a korrekciós hatása.




index.hu