2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Itt a GDP-adat: elrugaszkodtunk a gödör aljáról?
2013.08.15
Egyéb hírek
145
A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett gyorsbecsléséből. Éves összehasonlításban 2011 negyedik negyedévében nőtt a GDP utoljára, az idei első negyedévben 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés a múlt év utolsó három hónapjához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Éves összehasonlításban 2011 negyedik negyedévében nőtt a GDP utoljára, az idei első negyedévben 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés a múlt év utolsó három hónapjához képest. A KSH gyorstájékoztatójában kiemelte, hogy a mezőgazdaság és építőipar volt a növekedés fő motorja.



Vége a technikai értelemben vett recessziónak



A magyar gazdaság teljesítménye már év elején javuló tendenciát mutatott a tavalyi borzasztó, 1,7 százalékos visszaesés után, bár az elemzők már az első negyedévre is nagyobb növekedést vártak, mint amekkorát végül a KSH közölt. Akkor éves alapon 0,7 százalékkal nőtt a gazdaság, ám 2012 utolsó negyedévében jó nagy volt a zuhanás, így volt honnan felállni.



A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint az adatok megerősítik, hogy hazánk kikerült a technikai értelemben vett recesszióból.



Bár Magyarország technikai értelemben tényleg kikerült a recesszióból, az igazi kérdés az, hogy ez a tendencia az év további részén is megmarad-e, hogyan alakul majd a kiskereskedelmi forgalom és belső fogyasztás, mivel a kormány ettől is várja az egyelőre még mindig csak a nullától kicsivel magasabb gazdasági növekedés megerősödését. Külföldi elemzők egy része 0,5 százalékos magyar növekedést vár idén, a kormány 2013-ra 0,7 százalékos bővüléssel számol.



A magyar GDP-adat mellett Európából jó hírek érkeztek: a német gazdaság negyedéves alapon 0,7, éves alapon pedig 0,9 százalékkal nőtt, Franciaországban pedig véget ért a recesszió.



Nem volt nagy meglepetés



Az adat telibe trafálta a várakozásainkat, mi pont fél százalékos növekedésre számítottunk, nagy negatív meglepetés nem volt – mondta Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője. A piac ennél 0,1 százalékponttal nagyobb növekedést várt, ez még nem akkora eltérés, ám negyedéves alapon 0,3 százalékos bővülést vártak. A KSH közlése szerint a mezőgazdaság és az építőipar volt a növekedés fő motorja. Gabler Gergely szerint a mezőgazdaság a tavalyi aszály miatt rendkívül mélyről indult, egyszeri sokk érte a szektort, idén kétszámjegyű lehet a bővülés. Az építőipar még mélyebbről kászálódik fel, tartós fordulatról még nem beszélhetünk, ám a bővülés valószínűleg itt is meg tudott indulni.



Fontos elem lehet még a lakossági fogyasztás alakulása, a rezsicsökkentés és alacsony infláció megtámogathatja a fogyasztás bővülését. Arra a kérdésre, hogy vajon az uniós pénzek kifizetésének brüsszeli korlátozása mennyire akaszthatja meg az idei növekedést, az Equilor elemzője kifejtette, hogy az idei évet ez kevésbé vetheti vissza, ráadásul a kormány igencsak igyekszik ezen a helyzeten változtatni, és az Európai Unió (EU) sem járna jól azzal, ha hosszabb időre beragadnának az uniós források.










hvg.hu