2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Százezer új munkahelyet hoznának az almások
2013.08.15
Munkahely
101
Kisebb almatermés várható idén a tavalyinál, de még ez is elég lesz a magyar piacnak.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a szakemberek becslése szerint a múlt évi 750 ezer tonna almával szemben az idén 500-570 ezer várható. A legnagyobb termőterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 300-350 ezer tonna almatermést becsülnek, és a nyírségi kertekben a meleg miatt korábban érő fajták szedésével már megkezdődött a szüret is.



A drágább almáért is küzdenek




Az államtitkár - aki a termelők érdekképviseleti szervezeteinek, valamint a felvásárló, feldolgozó cégeknek a vezetőivel folytatott egyeztetést szerdán - hozzátette, hogy a várható termés mintegy 20 százaléka étkezési, 80 százaléka ipari alma lesz. Ez a termésarány a hazai piac szükségleteit teljes mértékben fedezi - jegyezte meg.



Budai Gyula kitért arra, hogy a tárca folyamatosan egyeztet majd annak érdekében, hogy a termelők minél nagyobb árat kapjanak a gyümölcsért. Ezt szolgálja majd az is, hogy idén szeptemberben is szerveznek országos almaértékesítési akciót a kereskedelmi láncok áruházaiban.



Az orosz piacnak ültetnének almafákat





Mártonffy Béla, a Fruit-Veb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta: 90 milliárd forint támogatást igénylő termőterület-fejlesztési programot nyújtottak be az agrártárcához. A korszerű ültetvényterületet szeretnék a jelenlegi egyharmadról kétharmad arányúra növelni a következő években. A fejlesztés százezer új munkahely létrejöttét jelentené, és legtöbb a foglalkoztatási gondokkal küzdő Szabolcsban létesülne. A termőterület növelése az orosz piacon jelentkező importigények kielégítését szolgálhatná.










privatbankar.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.