2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Másfél év után újra nőtt a GDP
2013.08.14
Egyéb hírek
146
A várakozásoknak megfelelően fél százalékkal nőtt a GDP második negyedévben. A mezőgazdaság és az építőipar húzhatta meg az adatot. A magyar GDP adat másfél év óta először tudott éves alapon nőni

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2013. második negyedévében 0,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ilyen másfél éve nem volt tapasztalható. A növekedést alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar nemzetgazdasági ág teljesítményének növekedése okozta.



A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,1%-kal növekedett a bruttó hazai termék.



A Privátbankár által megkérdezett szakértő szerint az eredmény nem meglepő, az elemzők is erre számítottak. A szakértő szerint az építőiparon belül az vasútépítés és útépítés volt jelentős.



Nem okozott nagy meglepetést



Londoni pénzügyi elemzők várakozása is az volt, hogy éves összevetésben is növekedhet a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. Elemzők úgy vélik, hogy a GDP a második negyedévben 0,3-0,6 százalékkal bővült 2012 második negyedévéhez képest.



Az előző negyedév rosszabb lett



A GDP az idei első negyedében 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest és 0,7 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint.



A KSH akkor úgy értékelte az adatokat, hogy az éves csökkenést alapvetően az ipar visszaesése okozta. Az első negyedéves adatot ugyanakkor több elemző a vártnál jobbnak, kedvezőnek értékelte, és részben kedvező folytatást jelzett előre.




privatbankar.hu