2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Nem robbant a magyar gazdaság a második negyedévben
2013.08.14
Egyéb hírek
150
A második negyedévben - az előző negyedévhez viszonyítva - 0,5%-kal bővült a magyar gazdaság, jelentette a KSH. Az éves (naptárhatással igazított) GDP-növekedés visszafogott, mindössze 0,1%-os volt. Előzetesen a piac 0,6%-os éves dinamikát várt.

A második negyedévben - az elsőhöz hasonlóan - elsősorban a mezőgazdaság teljesítménye húzhatta a gazdaságot. Ezt segíthette az is, hogy az agrárszektorban a nyári csapadékszegény időszak hatása még csak visszafogottan jelentkezhetett a számokban. Igaz, az első fél év adatai jórészt becslésen alapulnak, így némi bizonytalanság azért van annak kapcsán, hogy vajon a KSH miként értékelte a tavaszhoz képest valamelyest romló termelési kilátásokat. Erről többet majd a részletes GDP-adatok megjelenésekor, szeptember elején tudhatunk meg, de az az összkép, hogy a növekedéshez a legnagyobb hozzájárulása az idén a mezőgazdaságnak van, biztosan nem fog megváltozni.



A havi volumenadatok alapján az is feltehető, hogy az ipar hozzájárulása is pozitív volt a GDP-hez. Az utóbbi hónapokban ugyan nem volt olyan meggyőző a szektor teljesítménye, de összességében magasabb szinten hullámzott, mint az előző negyedévben. Ugyanakkor az ipar esetében alapos fejvakarásra ad okot, hogy a havi részadatok alapján már az év első három hónapjában is érdemben növekedett, ehhez képest a KSH negyedéves (hozzáadottérték-) alapon még zsugorodás mutatott ki legutóbb.



A KSH közlése szerint a második negyedéves növekedést alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar nemzetgazdasági ág teljesítményének növekedése okozta - vagyis éves alapon az ipar hozzájárulása továbbra sem lehet erős.



Kis mértékben járulhatott hozzá a GDP-bővüléshez az építőipar. Igaz, a kis súlyú szektor esetében az elmúlt évek gyászos eredményei alapján már az is örvendetes, hogy nem zsugorodást látunk.



A felhasználási oldalról nézve a növekedésben az export játszhatott jelentős szerepet. Ugyanakkor ebben az esetben is érvényes a megállapítás, hogy a kivitel teljesítménye nem volt olyan meggyőző a második negyedévben. Nagy kérdés, hogy a fogyasztási számok hogy alakultak: a (gyenge előrejelző képességű) kiskereskedelmi forgalom számai alapján nem elképzelhetetlen, hogy ez a belső motor beindult a második negyedévben. Sajnos nem mondható el ugyanez a beruházásokról. Valószínű, hogy itt folytatódott az elmúlt évek rendkívül kiábrándító trendje. Erről augusztus végén kaphatunk majd információt.






portfolio.hu