2024.09.27 | Péntek
Adalbert napja

Óriási meglepetés: csak 1,8 százalék az infláció
2013.08.13
Egyéb hírek
144
Mérséklődött az infláció, a júniusi 1,9 százalékos éves árnövekedés után júliusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban; az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak – közölte kedden a KSH.

Az alacsony éves árnövekedés fő oka a háztartási energiaárak jelentős mérséklése. A tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés történt, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, az élelmiszerek és a szolgáltatások átlag felett drágultak egy év alatt.




Egy hónap alatt – 2013. júniushoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal mérséklődött, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 11 százalékos árcsökkenésének következménye. Szintén mérséklődött a tojás (3,4 százalék), a liszt (3,2 százalék), a párizsi, kolbász (1,7 százalék) és a cukor (1,4 százalék) ára. Drágult a sertéshús (2,1 százalék), a csokoládé, kakaó (1,6 százalék) és a sajt (1,4 százalék). A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak (ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), 0,6 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,3 százalékkal kellett többet fizetni. Szintén árnövekedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások (0,3-0,3 százalék) esetében. Ez utóbbin belül, az üdülési szolgáltatások 6,7 százalékkal drágultak, mialatt a szemétszállítás csoportjában 5,9 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető, a kéményseprés és a szennyvízszippantás díjának júliusi csökkentése nyomán. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 2,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Csökkent a háztartási energia ára is, 0,4 százalékkal, ezen belül a palackos gázért 6,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek esetében kisebb mértékű, 0,3 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.





Az infláció "gyilkosai"




A víz, a csatorna, valamint a szemétszállítás díjának júliustól hatályos csökkentése az augusztus-szeptemberi árindexben fog megjelenni, míg a palackos gáz, a szennyvízszippantás és a kéményseprés esetében már a júliusi árindex tartalmazza azt. Ennek oka, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően az árváltozás akkor kerül kimutatásra az árindexben, amikor a fogyasztóknak az új árat tartalmazó számlát ki kell egyenlíteni. A palackos gáz esetében a tavaly decemberi árakhoz képest, míg a víz- és csatornadíjak, valamint a szennyvízszippantás díja a januári összeghez képest csökkentek tíz százalékkal, míg a szemétszállításért a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.





12 hónap alatt, 2012. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (11,1%) ára, valamint a sertéshús (6,8 százalék), a sajt (5,7 százalék), az étolaj (4,9 százalék) és a száraztészta (2,9 százalék) is drágult. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (11,5 százalék) és a cukor (6,8 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,6 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,5 százalék), ezen belül a helyi tömegközlekedés ára 5,3 százalékkal került többe. Az egyéb cikkek átlag alatt drágultak (1,7 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,9 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 2,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent. A háztartási energia esetében szintén árcsökkenés (8,8 százalék) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a palackos gázért 7,4, a vezetékes gázért, az elektromos energiáért és a távfűtésért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. júliushoz képest.





mno.hu