2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

A cégek örülnek az olcsó pénznek
2013.08.13
Munkahely
101
A jelentős kamatcsökkentésnek örülnek a leginkább a kis- és középvállalkozások a K&H kkv bizalmi indexe szerint. Kevésbé pesszimisták a kormány politikája miatt is, azonban meglátszik a hangulatukon, hogy merülnek ki az uniós források.

Az előző két negyedévben egyértelműen bizakodóbbak lettek a hazai vállalkozások a K&H Kkv bizalmi index mérése szerint, igaz, ez is csak annyit jelent egyelőre, hogy kevésbé pesszimisták akkor, amikor a saját kilátásaikat kell értékelniük.



2012-ben a K&H bizalmi indexe gyakorlatilag alig változott a 2011-es mélypont után, az idei első félévben viszont -35 pontról -11 pontra emelkedett a mutató. Az index 2004 óta tartó felvétele óta eddig három időszakban, 2004-ben, 2006-ban és a 2010-es kormányváltás után tudott csak pozitív tartományba kerülni, vagyis csak akkor látták úgy a vállalkozások, hogy összességében javulni fog a helyzetük.




Infografikánkon mutatjuk be a céges hangulatot vizsgáló mutató alindexeit. Ebből kiderül, hogy az elmúlt félév hangulatjavulása nagyban köszönhető a vállalati hitelkamatok emelkedésének. A válság előző éveiben szinte mindig a kamatkörnyezet miatt aggódtak leginkább a cégek, 2013-ban azonban óriásit javult a helyzet. Ebben nagy szerepe lehet a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikájának. A jegybank a tavaly augusztus óta 7 százalékról 4 százalékra vitte le az alapkamatot, a hitelkamatok pedig alkalmazkodtak az irányadó rátához.




Közben azonban látványosan romlott az uniós pályázatok megítélése is, igaz, még mindig ebben a kategóriában a legoptimistábban a cégek. A 2013-ig tartó uniós ciklus forrásai a vállalatfejlesztésben szinte már kimerültek, a még megpályáztatható összegek főleg közlekedésfejlesztésre költhetők.





origo.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.