2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Óriási leépítés a Mal Zrt.-nél: több száz embert küldenek el
2013.08.12
Munkahely
98
Csoportos létszámleépítést jelentett be pénteken a Magyar Alumínium Zrt., 800 dolgozójukból 2-300-at küldenének el.

A várható elbocsátások hátterében az áll, hogy a cégnél július 23-án megszűnt a bauxitfeldolgozás, Magyarországon már egyetlen vállalat sem gyárt timföldet. A cég felszámolóbiztosa, Szegőné Kemerle Judit ezért kényszerülhetett pénteken a csoportos létszámleépítés tervének bejelentésére - írja a Népszabadság.



A leépítés során szociális szempontokat is figyelembe vennének, például, ha egy házaspár mindkét tagja a cégnél dolgozik, akkor csak egyikőjüket lehessen elküldeni - mondta Pad Ferenc, a vállalat szakszervezeti vezetője. A szakszervezeti vezető attól tart, hogy a bauxitfeldolgozás befejezése miatt a Mal beszállító cégeitől is küldenek majd el embereket.



A VDSZ szerint humán katasztrófa fenyeget



Humán katasztrófának is beillő munkanélküliség fenyegeti Ajkát és térségét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. leépítése miatt - közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) a Privátbankárral.



A szakszervezet szerint az év végéig legalább ezer ott élő ember, a Mal Zrt. csaknem háromszáz alkalmazottja és kétszer ennyi beszállító veszítheti el megélhetését. A VDSZ közölte, a döntéshozók az ígéretek ellenére sem tettek semmit azért, hogy a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa után megmentsék a világhírű hazai alumíniumgyártást, ezrek biztos megélhetését. A szakszervezet segíti az elbocsátásra ítélt dolgozókat - tették hozzá.







privatbankar.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.