2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Növekszik-e már végre Európa?
2013.08.12
Egyéb hírek
146
Ezen a héten Európa növekedése lesz a reflektorfényben. Különösen a kontinens legjelentősebb gazdasága, Németország lesz érdekes. Már csak azért is, mert bár a Bundesbank előrejelzése szerint a második negyedévben kedvezően alakulhat az ország GDP-je, de ezt követően ismét lassulásra számítanak. A német kereskedelmi kapcsolatok igencsak fontosak hazánk és egész Európa szempontjából, ezért nemcsak a piac, de mi is örülhetnénk, ha a német GDP a 0,6 százalékos várt szintnél még többet tudna felmutatni. Itthon is ezen a héten derül ki, hogy miként robog a gazdaság és mennyire drágulnak a fogyasztási cikkek. A Portfolio.hu által felmért várakozások javulást mutatnak, de az új adatokat követően is cél alatt marad az infláció, és továbbra is erőteljesen negatív lesz a kibocsátási rés. Amerikában a gazdaság állapotát jól tükröző Fed-indexek kerülnek publikálásra ezen a héten, és izgatottan várja a piac a feltehetően majd javulást mutató ingatlanpiaci adatokat is.

Egyre több jel utal arra, hogy Németország gazdasága lendületet veszíthet a nyáron - derült ki a Bundesbank legutóbbi jelentéséből. Ugyanakkor abban már egyre biztosabbak lehetünk, hogy az időjáráshoz köthető, kiemelkedően gyenge első negyedév után, 2013 második negyedévében fellendülést mutatott Németország, és ezt viszontlátjuk a második negyedéves GDP adatokban is. Erre utalnak a jelenleg publikálásra került indikátorok is ezt tükrözi a piaci konszenzus is, ami 0,6% százalékos növekedést mutat az előző negyedéves 0,1 százalékos szinthez képest (negyedév/negyedév alapon). A Bundesbank szerint ugyanakkor 2013-ban csak 0,3 százalékkal bővülhet a német gazdaság. A német kormányzat által közzétett előrejelzés ehhez hasonlóan, szintén fellendülést jelez előre a második negyedévben, a Bundesbanknál kissé optimistábban 0,75 százalékos növekedést várva.



A második negyedéves (feltételezhető) fellendüléshez a Bundesbank jelentése szerint főleg az ipar járulhatott hozzá. Különösen az építőipar tudott felmutatni kedvező jeleket a második negyedév során. Ugyanakkor a már második hónapja kedvezően alakuló júniusi Ifo gazdasági hangulatindex ellenére, a Bundesbank csökkentette a 2013-as évre vonatkozó növekedési prognózisát.



Mindezt az elemzésben azzal indokolták, hogy Németország legfontosabb kereskedelmi kapcsolata esetében, az eurózónában elhúzódni látszik a recesszió, ami visszaveti a keresletet. Sőt, Kína, aki a németek harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált az utóbbi időkben is a lassulás jeleit mutatja.



Az előző havi 0,4 százalékos előrejelzéshez képest, 2013-ra már csak 0,3 százalékos növekedésre számít a központi bank. Továbbá 2014-re vonatkozóan is pesszimistábbak a bank elemzői, 1,9 százalékról 1,5 százalékra csökkentették GDP előrejelzésüket.



A Bundesbank kereskedelmi kockázatokra visszavezetett indoklását némelyeset árnyalhatja az a tény, hogy kedvezően alakultak az exportértékesítések a múlt heti adatok szerint. Mindez pedig arra utalhat, hogy Európa legnagyobb gazdasága mégis jobban teljesít majd az elemzésekben előrejelzettnél. Ez lesz a kulcskérdés a héten, ugyanis szerdán reggel érkezik a második negyedéves előzetes GDP adat. Erre a növekedési adatra figyelhet majd a legfeszültebben a piac, ez ugyanis majd a szerdán 11 órakor publikálásra kerülő eurózónás adatot is jelentősen meghatározza, csökkentve annak piacmozgató hatását. Az Európai Központi Bank szerint az eurózóna gazdasága idén 0,6 százalékkal zsugorodhat, de 2014-ben már akár 1,1 százalékkal is bővülhet újra.










Az európai GDP-adatokkal együtt számos régiós adat is napvilágot lát. Hétfőn a balti országok közül harmadikként Észtország közli az adatokat. Az észt gazdasággal kapcsolatban a kérdés az lesz, vajon az első negyedéves meredek visszaesés után újabb negatív negyedéves GDP-adat jön-e, vagyis beáll-e a technikai recesszió. Eközben a másik két balti gazdaság, a lett és a litván a második negyedévben is növekedni tudott, bár a növekedés üteme alaposan belassult - negyedéves alapon 0,6, illetve 0,5 százalékkal, éves alapon 3,8 és 3,7 százalékkal bővült a lett és a litván GDP.











Közvetlen térségünkben is ellentétes folyamatok indultak meg: a lengyel gazdaságban úgy tűnik, egy a korábbinál jóval alacsonyabb növekedési ütem látszik stabilizálódni és a szlovák gazdaság is erősen belassult, a cseh gazdaság pedig már hat negyedéve van recesszióban. A román gazdaság viszont mintha most kezdene feléledni - a bázishatások azonban ezúttal kevésbé lehetnek kedvezőek, ami visszafogottabb számokat vetít előre.



Természetesen itthon is ezen a héten lát napvilágot a bruttó hazai termék előzetesen megbecsült értéke. Magyarország GDP-je 2013 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,3%-kal csökkent. A Portfolio.hu által felmért (nyers növekedésre vonatkozó) konszenzus szerint a második negyedévben 0,6 százalékkal nőhetett a magyar gazdaság, amivel még továbbra is messze a potenciálja alatt teljesít hazánk, de legalább a recessziót már tisztán maga mögött tudta hagyni.










Az eurózóna kapcsán, pénteken kerül még publikálásra a fogyasztói árindex, ami a múlt hónapban bőven az Európai Központi Bank két százalékos célja alatt alakult, és a várakozások továbbra is azonos szintre (1,6 százalék) számítanak. Amíg a régió a potenciális szintje alatt növekszik, dezinflációs nyomás lesz jelen, tehát veszélyes drágulástól egyelőre nem tart a piac. Emiatt ezt az eseményt nem tartjuk piacmozgatónak és naptárunkban nem jelöltük meg fontosnak.



Magyarországon is ezen a héten kerülnek napvilágra az inflációra vonatkozó júliusi adatok. A múlt havi 1,9 százalékos (éves) drágulást követően, a Portfolio.hu által felmért piaci konszenzus szerint 2,1 százalékra gyorsulhatott a hazai fogyasztói kosár drágulása. Az infláció emelkedése mögött az üzemanyagárak emelkedése állhat. Év végére ugyanakkor visszaereszkedhet az infláció 2 százalék alá, ahogy erről az alábbi cikkünkben is olvashat:



2013.08.10 08:10 Meddig marad 2% alatt az infláció?



Bár a növekedési adatok miatt most Európa teljesítménye áll a reflektorfényben, ettől függetlenül Amerikában is több fontos adat lát napvilágot. Kedden a kiskereskedelmi forgalom júliusi eredményei adhatnak majd jelzést az amerikai gazdasági aktivitásról, majd a hét további részében a gazdaság állapotát előrejelező Fed-indexek kerülnek nyilvánosságra. Szinén publikálásra kerül a fogyasztói árindex júliusi értéke szerdán, de a drágulás egyelőre Amerikában sem számít jelentős kockázati tényezőnek, a gazdaság potenciálistól elmaradó teljesítménye miatt. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy az USA esetében az előrejelzések szerint, a múlt hónapban már a célnak meghatározott két százalékot is elérhette az infláció.



A kulcsfontosságúnak számító munkerőpiaci adatok kapcsán nem számítunk jelentős meglepetésre, illetve piacmozgásra. A várakozások szerint stagnálhat a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, a jelenlegitől alig eltérő 334 ezres szinten. Az építőipar kapcsán ugyanakkor az előrejelzések mind fellendülést mutatnak, ami jó hírnek számít a tengerentúlon. A legnagyobb piaci mozgást pénteken ugyanakkor a Michigani fogyasztói hangulatindex válthatja majd ki, főleg ha az augusztusi értéke mégsem a piac által várt javulást mutatja majd.







portfolio.hu