2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Több letisztázatlan dolog is kiderülhet a héten
2013.08.05
Egyéb hírek
147
A hazai piacot továbbra is a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos bármiféle újabb információ tematizálhatja. Érdekes lehet például, hogy a magyar jegybank miként is fogja majd a kormány akcióját segíteni, és a forintgyengülést megakadályozni. Ezzel kapcsolatban friss jelentés érkezik a héten a devizatartalékok mértékéről, de fontosnak ígérkezik még az államháztartási egyenleg alakulása is. Külföldön meghatározó esemény lehet a csütörtöki japán kamatdöntés (illetve inkább az azt követő közlemény), ugyanis a japán gazdaság lassan eredményeket kell, hogy felmutasson a merész monetáris politikáját illetően. Angliában az inflációs folyamatokon lesz a hangsúly a szerdai jelentés kapcsán. Míg Amerikában a Fed elnökváltással kapcsolatos pletykákon túl az ISM szolgáltatóipari indexet várja ma délután a piac.

Itthon



A hazai piacot továbbra is meghatározza majd a devizaadósok mentőcsomagjának az esetleges további részletei. Bár arra, hogy a parlament valós lépéseket mutasson még feltehetően szeptemberig várnunk kell, amíg az ülések a normál rend szerint újraindulnak. Varga Mihály egyeztetéseket folytat a mentőcsomagot illetően, amivel azt próbálja sugallni, hogy egy megfontoltabb tervezésről lehet szó. Ugyanakkor a parlament nyári időszakában egyébként sem lehet a rendkívüli ülések hiányában gyors döntéseket hozni. Így pedig inkább csak gesztusértékűnek nevezhető, hogy most előzetes egyeztetések folynak. Főleg annak a fényében jelenthető ez ki, hogy szeptemberre a nyilatkozatok alapján mindenképpen döntés születhet, akár lesz megegyezés a bankszövetséggel akár nem.



A devizahitelesek mentésével kapcsolatban érdekesnek bizonyulhat majd, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Banktól milyen segítségre számít. Nem tűnik ugyanis megengedhetőnek, hogy a hitelösszegek tömeges forintosítása a piacon történjen meg, ugyanis az a forintot jelentősen (akár pánikot keltően) is gyengítené. Ezt elkerülendő, felmerült, hogy az MNB a devizatartalékok felhasználásával támogatná az akciót. A devizatartalékok szintje jelenleg 34 milliárd eurón áll, ennek esetlegese változásával kapcsolatban pedig szerdán láthatunk tisztábban, a tartalékokra vonatkozó legfrissebb adat tükrében. Tudomásunk szerint a jegybankba egyelőre nem érkezett a kormány oldaláról semmiféle tervezet az átváltást illetően. Ugyanakkor Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója szerint van tér a devizatartalékok használata kapcsán. Az ország külső adóssága ugyanis csökkenhet a jövőben. Egyes becslések szerint, maximálisan akár 13 milliárd eurót is igényelhet majd a mentőprogram.









Kedden ülésezik az MNB monetáris tanácsa, ugyanakkor nem kamatmeghatározó jelleggel. Szerdán kettő órakor viszont napvilágot lát a legutóbbi kamatdöntés jegyzőkönyve, aminek részleteire most kifejezetten kíváncsi lehet a piac. Matolcsy György, jegybankelnök például ezen ülés után stratégiai fontosságúnak beállított sajtótájékoztatót tartott, ami meglehetősen sok kérdést vetett fel a piac számára. Szintén nagyon fontos előzetes adat érkezik még szerdán, az államháztartási egyenleg alakulásáról.



és nyugaton



Az Amerikai Egyesült Államokban a vártnál jóval nagyobb felhajtás övezi ma a közelgő Fed elnökválasztást. Ahogy közeledünk a jelöléshez egyre élesedik a vita, így ezen a héten is számíthatunk rá, hogy jelentős nemzetközi figyelem övezi majd Barack Obama amerikai elnök utalásait. A legutóbb az elnök a két jelöltre szűkült spekulációt kívánta árnyalni azzal, hogy felvetette Donald Kohn, a Fed korábbi alelnökének nevét.



Ezen a héten kerülnek napvilágra a szolgáltatóipari beszerzési mendzser index júliusi értékei az eurózónában. Itt szintén arra számíthatunk, hogy a pár perccel korábban publikálásra kerülő német adat lesz a piac szempontjából meghatározó. Az azt követő aggregált eurózónás adatot ez már abban betöltött súlya miatt is determinálja. Így pedig ebben az esetben már kevésbé számíthatunk piaci reakcióra.












Érdekes lehet, hogy miként alakulnak az angol inflációs folyamatok. A Bank of England képviselői már korábban is aggodalmukat fejezték ki az infláció várható alakulásával kapcsolatban, és részben ennek is volt köszönhető, hogy nem került sor a 375 milliárd fontos eszközvásárlási program bővítésére a múltban. Az Európai Központi Bank is megjelenteti havi jelentését a régió kapcsán, ugyanakkor ez esetben nem annyira a (cél alatti) inflációs folyamatok, hanem sokkal inkább a reálgazdasági kilátásokra vonatkozó üzenetek érdekelhetik a piacot.



Csütörtökön (helyi idő szerint) hajnalban ismerteti kamatdöntését a Bank of Japan. Egyelőre a piac nem számít változásra az irányadó rátát illetően, ugyanakkor kíváncsian várja majd az (egyelőre nem tudni pontosan mikor napvilágot látó) jegybanki közleményüket. Abban ugyanis akár kulcsfontosságú utalások is lehetnek majd a japán reflációs eredményekre vonatkozóan, ami a dollár-jen devizapárra akár jelentős kihatással is lehet.





portfolio.hu