2024.05.18 | Szombat
Erik, Alexandra napja

A bankszövetség egyetért a szövetkezeti hitelintézetek integrációjával összefüggő jogszabályváltozással
2016.06.07
Bank
1264
.
A Magyar Bankszövetség egyetért a szövetkezeti hitelintézetek integrációjával összefüggő jogszabály-változtatás alapelveivel, meggyőződése, hogy a törvényjavaslat elfogadásával meg tud szilárdulni az európai színvonalú, egységes, a törvényes és az etikai elvárásoknak mindenben megfelelő magyar hitelintézeti szektor.

A szövetkezeti hitelintézetek felügyeletének erősítésére hétfőn nyújtott be törvénymódosítást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig jelezte, hogy felkészült a takarékszövetkezetek, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) megújított keretrendszernek megfelelő felügyeletére.

A bankszövetség hétfőn az MTI megkeresésére kijelentette: egyetért azzal, hogy a tervezett szabályozás nem egy bank- vagy egy integrációs csoporton belüli üzletpolitikát és szabályokat határoz meg, hanem a szektor egységes felügyeletét biztosítja.

Reagálásában Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára rámutatott: a hitelintézeti szektor egészséges működése és az érdekképviselet hatékonyságának, valamint kiegyensúlyozottságának biztosítása érdekében minden egyes és minden típusú szereplőre szükség van. A tagvállalatok között fennálló verseny és különbségek természetes részei egy modern gazdaságnak, ugyanakkor az egységes felügyelet a szektor kiszámítható és biztonságos működését garantálja, épp ezért elengedhetetlen a megteremtése - tette hozzá.

A Magyar Bankszövetség elkötelezett a szektor egységes szabályok szerinti működtetése mellett, hiszen a piaci verseny biztosítja a gazdaság leghatékonyabb finanszírozását, és ösztönzi a fogyasztók magas színvonalú kiszolgálását. A hitelintézeti szektor szakmai képviseletének alapja a folyamatos egyeztetés a kormánnyal és a jegybankkal, a felismert kockázatok mielőbbi előrejelzése - hangsúlyozta Kovács Levente.
Forrás: MTI