2024.06.10 | Hétfő
Margit, Gréta napja

Hogyan tudja motiválni dolgozóit? - Az OTP SZÉP kártyával rendelkező munkavállalók 63 százaléka elégedett munkáltatójával
2016.03.04
Bank
1206
.
Az európai átlaghoz képest (57%) elkötelezettebbek a magyar dolgozók munkahelyük iránt – derül ki az Aon Hewitt 2015-ös felméréséből. Hazánkban a dolgozók 62 százaléka ajánlja munkahelyét és nem tervezi a váltást. Bár az adat bíztató, van még hova fejlődni. Az OTP Bank összeszedett három lehetőséget, amivel a munkáltatók növelhetik dolgozóik elégedettségét, és így elkötelezettségét is.

Béren kívüli juttatások

Magyarországon a munkavállalók motiválásának egyik népszerű eszköze a cafeteria juttatás. Egy hatékonyan összeállított rendszer ugyanis jelentősen lendíthet a dolgozók elkötelezettségén.

„A motivált munkaerő keresi a kihívásokat, megosztja ötleteit és ezzel elősegíti a vállalkozás fejlődését. Ezért is fontos, hogy a munkáltatók nagyobb hangsúlyt fektessenek dolgozóik elégedettségének és elkötelezettségének növelésére. Az OTP SZÉP kártyával rendelkező munkavállalók 63 százaléka elégedett munkáltatójával, míg azoknál, akik semmilyen cafeteria juttatásban nem részesülnek, ez az arány csupán 41 százalék. Ez is bizonyítja, hogy a béren kívüli juttatások a munkavállalók ösztönzésének hatékony eszközei, miközben az adókedvezményei miatt a munkáltatók is jól járnak” – tudtuk meg Kuhárszki Andrástól az OTP Bank Bankszámla főosztályának igazgatójától.

A 2016. január 1-től hatályba lépett új adójogszabálynak köszönhetően az idén még kedvezőbb feltételek mellett adható a SZÉP kártya. A személyi jövedelemadó kulcsának 1 százalékos csökkentésével a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvezményes adókulcs 35,7-ről 34,51 százalékra, míg a normál adózású juttatások után fizetendő közteher 51,17-ről 49,98 százalékra csökkent. További változás, hogy a SZÉP kártyára utalt összeg nem számít bele az összevonandó, maximum 200 ezer forintig kedvező adózással adható cafeteria elemek közé. Emiatt, ha más juttatásban nem részesül a munkavállaló, akkor akár 450 ezer forint juttatást is kaphatott és kaphat idén is SZÉP kártya feltöltés formájában.

Rugalmas időbeosztás és távmunka

A megfelelően kidolgozott juttatási rendszer mellett az is fontos, hogy meglegyen az egyensúly a szakmai és a privát élet között. Ebben is tud segítséget nyújtani a munkáltató, ha hagyja, hogy dolgozói – ésszerű kereteken belül – rugalmasan osszák be munkaidejüket és olykor irodán kívülről végezzék el napi munkájukat. A Randstad Hungary 2015-ös kutatása alapján a munkavállalók lojalitását és elkötelezettségét leginkább a munka és a magánélet közti egyensúly, és a rugalmas munkavégzés segítik elő. Ha a vállalkozás tevékenysége nem teszi lehetővé, hogy megváltoztassák a fix munkaidőt és a munkavégzés helyét, sokat segíthet, ha engedélyez több rövidebb pihenőt, akár egy erre a célra kialakított, nyugodt helyiségben.

Vonzó munkahelyi légkör, jó kapcsolat

Ha a munkavállalók jó kapcsolatot ápolnak egymással, könnyebben jutnak túl a stresszesebb napokon, és hatékonyabban segítik egymást a közös projektek alatt. A Randstad kutatása alapján, Magyarországon a versenyképes fizetésnél is fontosabb a dolgozóknak, hogy jó kapcsolatban legyenek a közvetlen felettesükkel. Fontos megjegyezni, hogy a leendő munkahely kiválasztásánál az elsődleges szempont – a válaszadók 81 százaléka szerint –a jó fizetés.
Forrás: OTP.hu, Café PR