2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Egyéb hírek
Keresés
77. oldal / összesen: 94
A magyar társadalom kényes kérdései egy halomba pakolva
A társadalmi kultúra részévé tenni az emberi jogokat – ezt tartja egyik legfontosabb feladatának a Tom Lantos Intézet új igazgatója, aki kinevezése óta most először nyilatkozik a sajtónak. Bíró Anna-Mária nem ért egyet azzal a közvélekedéssel, hogy idehaza mindent áthat az ideológiai megosztottság.
Alkotmánybírósághoz fordulnak a takarékok
A volt FHB-s kormánybiztos, Vojnits Tamás vezette cég is tulajdonos lett az ernyőbankban.
Lényegében elkészült a beadvánnyal és akár már ma, de a héten mindenképpen benyújtja azt az Alkotmánybíróságnak (AB) a 125 takarékszövetkezetből 104 pénzintézetet plusz a Takarékbankot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) – tudtuk meg Dávid Ferenctől, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkárától. (Az OTSZ, illetve több, az integrációhoz nem tartozó takarék is tagja a VOSZ-nak, melynek ügyvezető elnöke, Demján Sándor az OTSZ elnöke is.) A takarékok a nemrég elfogadott, a szövetkezeti hitelintézeti rendszert alapvetően átalakító, azt lényegében állami irányítás alá vonó törvény miatt kérnek jogorvoslatot az AB-tól.
Százmilliót fizetünk a minisztériumi dolgozók csekkadójára
Öt tárca fizet kompenzációt dolgozóinak a bank- és csekkadó (tranzakciós illeték) miatt megnőtt számlavezetési díjak ellentételezésére - írta a Blikk. A lapnak válaszoló minisztériumok ugyanis nemcsak rendszeresen leszurkolják a térítést az alkalmazottaknak, de többségük nem is aprózza el az összeget. Az agrártárcánál bruttó 50 ezret kapnak a dolgozók.
Az építkezés után a kocsmába is benéznek az ellenőrök
Kockázatelemzés alapján dől el, mikor, hová mennek a revizorok.
Elkeserítő adatok jelentek meg Európáról
2012-ben is folytatódott az európai energiafogyasztás csökkenése, ami az EU-s klímavédelmi akciók mellett sem fest kedvező képet a gazdasági aktivitásról. Sok energiahordozó esetében 10 évvel korábbi szinten alakult a 2012-es energiafogyasztás az Európai Unióban, ráadásul egyedül a klímabarátnak alig nevezhető szén volt az, amelynek fogyasztása bővülni tudott 2011 és 2012 között. A BP adatai alapján 2012-ben a magyar energiafogyasztás olyan szinten alakult, mint a 70-es évek közepén.
Előbb dolgozzon, aki politikusnak megy
Egy ország boldogulása meghatározóan gazdasági versenyképességéről szól. És amint ezt Magyarország gazdasági mutatóiból kiolvashatjuk, országunk versenyképességének egyik legfőbb tényezője a külföldről beáramló működőtőke (FDI), tehát nemzetközi cégek itthoni beruházásai, mellyel munkahelyeket teremtenek, termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre. Ennek eredményeként adóznak és közvetlenül hozzájárulnak a ország fejlődéséhez, az állami kiadások finanszírozásához.
Nem könnyű az útdíj továbbhárítása - átszoknak a kamionok a főútra
A tavalyi ötmilliárdos bevételnövekedés után idén további 5-10 százalékos bővülést vár a Révész holding. Igaz, ennek egy részét az útdíj áthárítása hozhatja. Az áthárítás azonban nehézkesen megy a fuvarozók tapasztalatai szerint
Kamionosok mentették meg a kutasokat
Megtorpant a hazai üzemanyag-fogyasztás csökkenése a kutakon. A MÁSZ statisztikái szerint 2013 második negyedévében 2,5%-kal több üzemanyag fogyott a hazai kutakon. A növekedésből a legnagyobb arányban a gázolaj vette ki a részét, de a 98-as benzinből is több fogyott, bár itt a bázis igen alacsony volt. A 95-ös benzin csökkenése is jelentősen lelassul, melyből év/év alapon szinte alig fogyott kevesebb.
Így spórol a magyar - elképesztő számok a háztartásokról
Tavaly augusztus óta töretlen ütemben, 7 százalékról 4,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, ennek egyértelmű vesztesei eddig a bankbetétek, a nyertesei pedig a befektetési alapok.
Holnaptól a nemzeti trafikok országa vagyunk
Ma éjfélig mér elmerenghet a régi cigiárusánál, milyen is volt a koncesszió előtti világ.
Takarékok: aki nem bólint, az lehúzhatja magát
A hét közepén esedékes takarékszövetkezeti közgyűlések egyetlen tétje, hogy a Takarékbankot érintő változásokra igent mondjanak az intézmények, különben kiírják magukat a hitelintézeti körből. A szövetség ugyanakkor a jogorvoslati lehetőségek fenntartására figyelmeztet - írta a Napi Gazdaság.
Egyre durvábban shortolják az aranyat a spekulánsok
Hetek óta drasztikusan nő a spekulatív befektetők aranyárfolyam csökkenésre játszó short pozícióinak száma és az amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) legfrissebb adatai szerint új történelmi csúcsra ért. Ez néhány kontraktus híján az ezüst piacára is igaz. A shortállomány drasztikus felfutása az elmúlt hetekben oda vezetett, hogy a spekulatív befektetői közösség pozíciói nettó értelemben majdnem átfordultak a short pozícionáltságba, amely példátlan lett volna. Bár ezen a héten az arany 2011 októbere óta a legnagyobb egyheti emelkedést tudhatja maga mögött (bő 5%-ot drágult dollárban), de a technikai kép még mindig a további esés irányába mutat.
Elképesztő burgonyadrágulás
Májusban a mezőgazdasági termelői árak 9,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az élő állatok és állati termékek árának növekedése (3,2%) messze elmaradt a növényi termékek áremelkedésétől (12,4%). Legnagyobb mértékben a burgonya ára nőtt, 136,0 százalékkal, miközben a gyümölcsök ára csökkent 11,7 százalékkal.
77. oldal / összesen: 94