2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Egyéb hírek
Keresés
75. oldal / összesen: 94
Újra nőhetett a hazai ipar
Júniusban 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előzetes adatok szerint, a munkanaphatástól megtisztított és a havi összevetésű index viszont emelkedett.
Heteken belül jön az útdíjhitel
Hamarosan igényelhetik a fuvarozók a kedvezményes forgóeszközhitelt az e-útdíj megfizetésére – tudta meg a Világgazdaság. Az előzetes várakozások szerint összesen mintegy 5000 vállalkozás élhet majd ezzel a lehetőséggel, és a kihelyezett összeg elérheti a 10 milliárd forintot.
Az útdíj miatt drágulhatnak az élelmiszerek
Az útdíjat az élelmiszerek előállítóinak kell megfizetniük, ezért áremelés várható a tej- és baromfipiacon.
Jó az idő, dübörög a mezőgazdaság, vége a válságnak
A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint Magyarországon technikai értelemben véget ért a recesszió, de növekedési fordulatról egyelőre nincs szó, a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi visszaesését idén lényegében stagnálás, minimális, 0-0,5 százalék közötti növekedés követi - közölte a gazdaságkutató legfrissebb előrejelzésében.
Több letisztázatlan dolog is kiderülhet a héten
A hazai piacot továbbra is a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos bármiféle újabb információ tematizálhatja. Érdekes lehet például, hogy a magyar jegybank miként is fogja majd a kormány akcióját segíteni, és a forintgyengülést megakadályozni. Ezzel kapcsolatban friss jelentés érkezik a héten a devizatartalékok mértékéről, de fontosnak ígérkezik még az államháztartási egyenleg alakulása is. Külföldön meghatározó esemény lehet a csütörtöki japán kamatdöntés (illetve inkább az azt követő közlemény), ugyanis a japán gazdaság lassan eredményeket kell, hogy felmutasson a merész monetáris politikáját illetően. Angliában az inflációs folyamatokon lesz a hangsúly a szerdai jelentés kapcsán. Míg Amerikában a Fed elnökváltással kapcsolatos pletykákon túl az ISM szolgáltatóipari indexet várja ma délután a piac.
Felélik tartalékaikat a magyarok
Tíz éve nem látott szintre süllyedt azok aránya, akik félre tudnak tenni. Százból mindössze 15 magyarnak van valamilyen banki megtakarítása.
Viszik a lottót, mint a cukrot
Lassan, de biztosan alakul itthon a lottóláz. Az ötös lottón a héten 1,966 milliárd, míg a hatoson 1,240 milliárd forintot ér a telitalálat. Önmagában az is ritka „együttállás”, hogy mindkét nagy számsorsjátékon tíz számjegyű a tét, ám immár az összegek is kezdenek történelmi nagyságúra hízni.
Kevésbé nőtt az export, mint várták
Január-májusban az euróban számolt export 1,8 százalékkal, az import 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az első öthavi kereskedelmi többlet 3,098 milliárd euró volt, 246 millióval több, mint az elmúlt év azonos időszakában - közölte a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tömegek szabadulnának az új sarctól - Mi lehet az alternatíva?
Mától a bankok magasabb tranzakciós illetéket kötelesek fizetni a pénzforgalmi műveletek után: a korábbi 2 ezrelékről 3 ezrelékre nő az elektronikus tranzakciók után felszámított illeték, a készpénzfelvételé pedig megduplázódik. Ennek ellenére tömegek térhetnek vissza a készpénzhasználathoz.
Autókkal, híradástechnikával üzleteltünk az év első öt hónapjában
Nőtt a külkereskedelmi forgalom, de még nem eléggé, a hiány is nagyobb, mint tavaly január és június között. A legtöbb üzletet az uniós tagállamokkal bonyolítottuk, a külkereskedelem háromnegyede köthető az Európai Unióhoz. A külkereskedelem hiánya nőtt tavalyhoz képest.
Amikor a szomszéd városba kell a szemetet vinni
Lassan talán megoldódik a martfűi szemétügy. Több mint egy hete áll a szemét a városban, ahol az eddigi szemétszállítást végző cég felmondta a szerződést az önkormányzattal, új szolgáltatóval pedig a hiányos jogi szabályozásra hivatkozva nem kötött szerződést. Saját hatáskörben viszont csak hónapok múlva kezdhetik meg a szemétszállítást. Szerdán végül a katasztrófavédelem kijelölt egy kényszerszolgáltatót, a lakók pedig napok óta vagy más városokba, vagy a városközpontba hordják a szemetüket.
Gázkereskedő és filmes cég vezeti az adósok listáját
A legtöbb pénzzel egy gázszolgáltató cég tartozik az államnak. A magánszemélyek közül pedig egy győri férfi felejtett el befizetni 176 millió forintot.
Sosem látott mennyiségben hitelezzük az államot
Júliusban 120 milliárd foritnyi Kamatozó Kincstárjegy és 3,5 milliárd forintnyi Féléves Kincstárjegy került a kisbefektetőkhöz.
75. oldal / összesen: 94