2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Munkahely
Keresés
117. oldal / összesen: 127
A lakástulajdonlás növeli a munkanélküliséget
A lakástulajdonlás növeli a munkanélküliséget A lakóingatlan-tulajdonlás arányának emelkedése növeli a munkanélküliségi rátát - találták kutatásukban brit professzorok. A jelenség mögött az állhat, hogy a munkaerőpiac rugalmasságát rontja a lakóingatlan-tulajdonlás magas aránya. Épp emiatt aggályos lehet, ha a kormányok a lakásvásárlást még adókedvezményekkel is ösztönzik. 
Öt éve nem volt ilyen kevés álláskereső
Öt éve nem volt ilyen kevés álláskereső 515 ezer fő volt regisztrált álláskereső májusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint, ami az egy évvel korábbihoz képest 20 ezer fős csökkenés és 2009 év eleje óta a legalacsonyabb. Most kerültünk először igazán annak közelébe, hogy az álláskeresők száma a válság előtti szintre csökkenjen. 
Tovább növekszik a bérek vásárlóereje
Tovább növekszik a bérek vásárlóereje A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint a bérek vásárlóerejének növekedése az év negyedik hónapjában is töretlenül folytatódott. A statisztikák alapján a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2013 áprilisában 230 004 forint volt a nemzetgazdaságban, amely 4,5 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó bér – mely 150 653 forintot tett ki – 5,9 százalékkal nőtt 2012 áprilisához viszonyítva, amely azonban nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezményeket. Az áprilisban mért 1,7 százalékos éves inflációval számolva több mint 4 százalékkal emelkedtek a reálbérek – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.
Ezrek munkahelye menekülhet meg
Ezrek munkahelye menekülhet meg Hárommilliárd forintos beruházásba kezd a Dunaferr, miután eldőlt, hogy a héten megkezdődik az év elején leállított 1-es számú kohó felújítása. Ezzel több ezer munkahely menekülhet meg a városban. 
3,4 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset
3,4 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset Január-áprilisban a bruttó átlagkeresetek 3,4, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a nemzetgazdaságban - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
A dolgozók felét elküldi a Dunamenti Erőmű
A dolgozók felét elküldi a Dunamenti Erőmű A végleges bezárás elkerülése érdekében átszervezési programot indít a francia GDF Suez tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű. Ennek érdekében több ütemben csoportos létszámleépítést hajtanak végre – írta a Népszabadság és a Magyar Nemzet hétfőn. 
A főnök százszor jobban keres
A főnök százszor jobban keres Magyarországon az átlagkeresetűeknek hét, a minimálbéreseknek 14 napot kell dolgozniuk, hogy annyit keressenek, mint egy vezérigazgató egy óra alatt. Hol a legnagyobb és a legkisebb a szakadék a legjobban keresők és a többiek között? Egy minimálbéren élő magyarnak körülbelül 14 napig, azaz több mint 100 óráig kell robotolnia azért, hogy annyi pénzt keressen, mint adott esetben vállalatának legfelső vezetője egyetlen óra alatt. Csaknem ugyanígy van ez Olaszországban, csak ott több mint háromszor ennyi pénzzel érvényes ez az összefüggés. 
Tetoválószalonokban járt a munkaügy
Tetoválószalonokban járt a munkaügy Szinte az összes garanciális munkavállalói jog súlyos megsértésére talált példát a munkaügyi hatóság a szolgáltató szektorban tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknál a március 25. és április 19. közötti célellenőrzés-sorozatán. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal kezdeményezésére összesen 925 munkaadó több mint 2500 munkavállalóját érintően vizsgálódtak. Az ellenőrzött, szolgáltatást támogató tevékenységet végző munkaadók 74, míg az érintett munkavállalók 71 százalékát érintően várható szabálytalanság megállapítása. A megyei munkaügyi felügyelőségek eddigi jelentése szerint 91 esetben munkaügyi bírság kiszabása várható, és a bírságok összege együttesen meghaladhatja a 8 millió forintot. 
Fantomcégek ezreit csípte el a NAV
Fantomcégek ezreit csípte el a NAV Fiktív vállalkozások, számlagyárak működtetőit hajszolja a NAV idén tavasszal indított nagyszabású ellenőrzés-sorozatában. Eddig több mint 180 ezer vállalkozást vizsgáltak át az ellenőrök. 
A polgármesterek diákokat vesznek fel nyári munkára
A polgármesterek diákokat vesznek fel nyári munkára A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) két új foglalkoztatási programot indít: az Út a szakmaválasztáshoz című program keretében a hátrányos helyzetű fiatalok szakmához jutását támogatják, a helyi önkormányzatokat pedig abban segítik majd, hogy a nyári szünidőben diákokat alkalmazhassanak. 
Alig találtak szabályosan működő céget
Alig találtak szabályosan működő céget Közel ezer céget ellenőrzött a NAV, több mint hétszáz helyen megsértették a munkavállalói jogokat. 
Felszámolókat keres az állami felszámoló
Felszámolókat keres az állami felszámoló Felszámolóbiztosokat toboroz a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az eredeti kiírást módosították, a feltételeken sokat lazítottak.
2383 forint lesz a minimális rezsióradíj
2383 forint lesz a minimális rezsióradíj Július első napjától 2383 forint lesz a minimális építőipari rezsióradíj, amely szakmai konszenzussal született – közölte az Építési Vállalkozók Szakszövetsége (ÉVOSZ) kedden az MTI-vel. 
117. oldal / összesen: 127