2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Nyugdíj
Keresés
12. oldal / összesen: 20
Nekik nő a nyugdíjuk
Egy kormánydöntés alapján emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak nyugdíja. Az emelés részletei nemrég derültek ki.
Megérzik a nyugdíjazásokat a nyugdíjkasszák
Az elmúlt években folyamatosan csökkent a tagok száma.
Sokkoló nyugdíjtények - harapófogó vár a mai 30-40-es korosztályra
Sokkoló tényekre hívta fel a babyboom-generáció gyermekeinek figyelmét szüleik nyugdíjba vonulása kapcsán a közelmúltban a MarketWatch. A rossz hírünk az, hogy Magyarországon is extra terhek várnak a Ratkó-korszakban születettek leszármazottaira.
Drasztikus nyugdíjcsökkentés jöhet
Július második felében csődöt jelentett a korábban az autógyártás fellegváraként emlegetett Detroit, mint kiderült az elvándorlás, a 15% feletti munkanélküliség és a társadalombiztosítási rendszerben felgyülemlő több évtizedes feszültségek most kerültek felszínre. A város irányításával megbízott válságmenedzsernek nincs könnyű dolga, a város kötelezettségei 18 milliárd dollárra rúgnak, ebből az állami nyugdíjalapok hiánya 3,5 milliárd dollárt tesz ki. A nyugdíjalapokban azért halmozódhatott fel ekkora hiány, mert egyre kevesebb befizetőre egyre több nyugdíjas jut, ráadásul több rossz befektetésbe is belefutottak. Elvileg a nyugellátások és a nyugdíjígéretek visszavágása segítene a helyzetet stabilizálni, azonban az állam alkotmányos védelemben részesíti ezeket a járandóságokat. Most úgy tűnik, hogy komoly jogi csatára kell felkészülni, mert ilyen eset még nem volt Amerika történetében.
Kisebb lesz jövőre a nyugdíjemelés mértéke
Az idei 5,2 százalék után jövőre 2,8 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis közzétette a 2014. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről szóló tájékoztatót, amelyből kiderül: az tárca jövőre 2,8 százalékos átlagos inflációval számol. A nyugellátások, a rokkantsági, rehabilitációs ellátások és a járadékok emelésénél a 2014. évre tervezett fogyasztói árnövekedéssel kell számolniuk a költségvetési intézményeknek.
Karrier- és nyugdíjalapok segíthetnék a magyar focistákat is
A Nyugat-Európában már bevált karrier- és nyugdíjalapok bevezetésével válhat vonzóbbá a sportolói életpálya, amiből a magyar futball és a magyarországi klubok is profitálhatnak – derül ki az EY legfrissebb, harminc európai országot összehasonlító jelentéséből.
Óriási változások a rokkantnyugdíjazásban
Évek óta jelentősen csökken a nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjasok száma Magyarországon, de még mindig vannak olyan megyék, ahol tíz munkaképes korú emberre 1 korhatár alatti rokkantnyugdíjas jut. Sőt, egyes helyeken a rokkantnyugdíjas nők száma a másfélszeresére emelkedett.
Különös dolog derült ki a magyar nyugdíjakról
Magyarország utolsó helyen áll az időskorúak foglalkoztatásában, de gyenge is a kapacitás az aktivitás növeléséhez - derül ki egy uniós anyagból, amit az Active Ageing jegyében állítottak össze. Az anyagból más érdekes dolog is kiderül. Különös módon ugyanis valamiben egészen jól állunk: az időskorúak medián átlagos jövedelme 100 százaléka a fiatalabbak átlagos jövedelmének, s ezzel első helyen állunk az Európai Unióban az időskorúak relatív jövedelmét tekintve, Luxemburggal osztozva a dobogón.
Ragadós lehet a magyar példa
A lengyel kormánynak egy hónapja van dönteni a nyugdíjreformról, a tegnap nyilvánosságra kerülő javaslatcsomag szerint 3 opció közül választhatnak a politikusok. Elemzők szerint a tőkefedezeti pillér háttérbe szorítása a részvénypiac számára kedvezőtlen, a drasztikusan lecsökkenő államadósság miatt a kötvénypiacon olyan drámai hatással nem kell számolni. Az elemzők is megosztottak abban, hogy melyik opció lehet a végső befutó, míg a Nomura egy vegyes megoldást tart kivitelezhetőnek, addig az Erste Group szerint a kormány a legnagyobb károkkal járó, akár a teljes nyugdíjalap szektor eltűnését jelentő opciót fogja választani. Érdekesség, hogy az opciók között sok hasonlóságot lehet találni a magyar esettel, például nagy az esély arra, hogy megnyissák a visszalépés lehetőségét.
Újabb magánnyugdíjpénztár húzza le a rolót
Bezár az egyik legjobb eredményt felmutató magánnyugdíjpénztár magánpénztári ága. A tavaly 15-19 százalékos hozamot termelő Aranykor 2800 tagja átléphet másik kasszába. A jó teljesítmény ellenére az Aranykor Nyugdíjpénztár magánága a végelszámolás mellett döntött keddi közgyűlésén, az önkéntes nyugdíjpénzári ág tovább működik - írja a csütörtöki Népszabadság.
Nyugtalankodnak a leendő nyugdíjasok
Nyugtalankodnak a leendő nyugdíjasok Sokkal rosszabb lesz a következő nyugdíjas generációnak, mint a mostaninak - ezt gondolja a magyarok négyötöde az Aegon kutatása szerint. Javulásban csak két százalékuk reménykedik. 
Készülnek az egyéni nyugdíjszámlák
Készülnek az egyéni nyugdíjszámlák Pályázatot írtak ki az egyéni nyugdíjszámlák megvalósítására. 1,3 milliárd forintnyi uniós pénz áll rendelkezésre, hogy a magyarok megnézhessék, mennyi nyugdíjbefizetésük volt már.
Uniós pénzt adnak az egyéni nyugdíjszámlákhoz szükséges informatikai fejlesztéshez. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 'sajátszámlás nyugdíjjárulék-kezelés ügyfélkapcsolati fejlesztése' címmel írt ki pályázatot.
Kizárt, hogy államosítsák a nyugdíjvagyont a lengyeleknél
Kizárt, hogy államosítsák a nyugdíjvagyont a lengyeleknél Már a lengyel miniszterelnök asztalán van a nyugdíjreformról szóló jelentés, jövő héten a várakozások szerint ezt nyilvánosságra is hozzák. A kormányfő egy helyi tévének nyilatkozott, mint elmondta, nincs a nyugdíjalapok ellen, viszont a konstrukció nem tökéletes és változtatásokra van szükség. Utalt arra, hogy az önkéntességet bevezetnénk, vagyis a tagok maguk dönthetnék el, hogy miként takarékoskodnak öregkorukra. Donald Tusk viszont azt is elmondta, hogy kizárt a nyugdíjalapok államosítása - írja a Reuters. 
12. oldal / összesen: 20