2024.05.06 | Hétfő
Ivett, Frida napja

Elveszni látszik a nők előnye az öngondoskodás terén
2016.03.08
Nyugdíj
2073
.
Nem tapasztalható jelentős eltérés a nők és a férfiak hosszú távú öngondoskodási szokásaiban – legalábbis erre utalnak az OTP Bank és az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tapasztalatai. A legnagyobb hazai nyugdíjpénztár taglétszámában sokáig a nők voltak 45-55 százalékos fölényben, ám 2015-ben a férfiak elkezdtek felzárkózni.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár legfrissebb adatai szerint a tavalyi évben – hosszú idő után először – a férfiak voltak többségben az új belépők között. A több mint 9 800 új belépő közel 51 százaléka a férfiak táborából érkezett a legnagyobb hazai nyugdíjpénztárhoz.


Magunk biztosítjuk a jövőnket

A kiegyenlítettséget az OTP Öngondoskodási Index eredményei is alátámasztják. A nők és a férfiak között is 70% körül van azok aránya, akik az államtól várják, hogy gondoskodjon a nyugdíjukról.

Azonban OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár adatai szerint van ok a bizakodásra, a fiatalabb generáció már másképp gondolkodik. A tavalyi évben a pénztári befizetések 70 százaléka egyéni tagdíjfizetésből származott.
Örömmel láttuk a 2015-ös adatokon, hogy az emberek elkezdtek tudatosan foglalkozni azokkal a jövőbeni problémákkal, amikre a jelenben kell elkezdeni felkészülni. Külön öröm, hogy azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok számára is egyre fontosabb, hogy gondoskodjanak a boldog nyugdíjas éveikről. Láthatóan szintén elkezdték felismerni, hogy ehhez az egyik legjobb eszköz az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás lehet. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai jelenleg öt befektetési portfolió közül választhatnak a kockázatuk szerint. Ahogyan eddig minden évben, tavaly is a közepes kockázatú kiegyensúlyozott portfolió volt a legnépszerűbb, ezt 2015-ben a tagok 70,4%-a választotta. Ugyanakkor mi azt képviseljük, hogy érdemes a nyugdíjcélú megtakarításainkat is tudatosan kezelni, minél fiatalabbak vagyunk, annál magasabb részvénykitettséggel rendelkező portfoliót választani és ahogyan közelítünk a nyugdíjkorhatárhoz, kevésbé kockázatos portfolióba váltani.” – mondta el Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.


Apránként készülnek már a fiatalok is

A befizetések és a belépők statisztikáit vizsgálva látható, hogy a fiatalabb korosztály is egyre többet tesz a boldog nyugdíjas évekért, hiszen az új belépők több mint 63 százaléka még nem töltötte be a 45. életévét. Láthatóan felismerték, hogy az időskori öngondoskodás legjobb módja, ha az ember már fiatalon, kis összegekkel, de rendszeresen készül a nyugdíjas korra, így 5-10 ezer forintos havi befektetéssel is jelentős eredményeket lehet elérni. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár adatai szerint a tagdíjvállalások 65 százaléka ebből az összegtartományból érkezett tavaly.
Forrás: OTP.hu, Café PR