2024.05.06 | Hétfő
Ivett, Frida napja

Csúcson a nyugdíjcélú megtakarítások!
2016.01.29
Nyugdíj
1934
.
Csak 2015-ben, több mint 16 milliárd forintnyi befizetés érkezett a nyugdíjpénztári piac legnagyobb szereplőjéhez, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárhoz. A kimagasló eredményt a pénztár úgy értékeli, hogy a lakosság kezdi felismerni a nyugdíjcélú megtakarítások szükségességét.

A hazai munkavállalók egyre többet és egyre tudatosabban tesznek félre a nyugdíjas évekre. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár eredményei azt mutatják, hogy tíz év alatt megkétszereződött az egyéni rendszeres befizetések összege. Amíg 2005-ben még egy év alatt 3,5 milliárd forintot fizettek be a tagok, addig ez az érték a tavalyi évben már megközelítette a 7 milliárd forintot.

Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint az eredmények azt mutatják, hogy kezd visszatérni az öngondoskodási kedv és a bizalom a pénztárak iránt:

„Minden jel szerint célba ért az üzenetünk, és a lakosság kezdi felismerni, hogy a boldog nyugdíjas évekről saját magunknak is kell gondoskodni. Külön öröm számunkra, hogy sokan a nyugdíjpénztári befizetések segítségével szeretnék ezt megtenni. Többek között ennek köszönhető, hogy egy év alatt 12 százalékkal emelkedett az egyéni, rendszeres hozzájárulások összege. További pozitív jel számunkra, hogy tagjaink láthatóan tudatosan kezelik megtakarításaikat, hiszen év végén a várakozásainknak megfelelően jelentősen emelkedett az eseti befizetések összege is. Amíg tavaly 2,3 milliárd forintnyi ilyen jellegű hozzájárulás érkezett pénztárunkhoz, addig idén ez az összeg 40 százalékkal emelkedett, és elérte a 3,2 milliárd forintot.”

Az utóbbi 10 évben az OTP-hez érkező nyugdíjpénztári befizetések összetétele jelentősen megváltozott. Amíg 2005-ben az egyéni tagdíj hozzájárulások még csak 30%-át adták az összes hozzájárulásnak, addig tavaly ez az arány már 63%-ra emelkedett. Szintén egyre többen ismerik fel az adókedvezményekben, így a 20%-os visszatérítésben rejlő lehetőségeket is. Ennek köszönhető, hogy 2012 óta két és félszeresére emelkedett az eseti befizetések összege.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár 2016-ban is arra számít, hogy folytatódik az utóbbi négy évben tapasztalt trend, és emelkedik az egyéni hozzájárulások összege. Ugyanakkor a munkáltatókat is arra bíztatják, hogy gondoskodó munkaadóként támogassák dolgozóik nyugdíjcélú öngondoskodását, akár havi 5 ezer forintnyi, alanyi jogon adott munkáltatói hozzájárulással. Ugyanis már ekkora összeggel is felhívhatják dolgozóik figyelmét arra, hogy érdemes és szükséges félretenni az időskori évekre.
Forrás: OTP.hu, Café PR