2024.06.02 | Vasárnap
Kármen, Anita napja

Újabb milliárdok a fogyatékkal élők foglalkoztatására: 70 ezer munkahelyet támogat a kormány
2015.09.28
Nyugdíj
1009
.
Míg idén 2,6 milliárd forinttal támogatja eszközfejlesztésben a kormány azokat a társaságokat, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak, jövőre ötmilliárd forinttal több jut a költségvetésből a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására – mondta el hétvégén Dr. Kovács Zoltán Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkár Pápán, a MOVE Zrt. projektzáró rendezvényén. A vállalat Képzéssel a fejlesztésért nevű projektjében 200 megváltozott munkaképességű dolgozóját készítette fel a nyílt munkaerő-piacra való kikerülésre. Az ország legkiterjedtebb ilyen jellegű fejlesztése a cég 7 fióktelepén mintegy 3500 órában zajlott. Az uniós támogatású képzés 150 millió Ft támogatási összeggel bírt.

Készségeik fejlesztésén keresztül növelte a megváltozott munkaképességű, foglalkoztatási rehabilitációban részesülő, hátrányos helyzetű munkavállalók nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedésének az esélyeit a MOVE Rehabilitációs Ipari és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Zrt. A pápai székhelyű vállalat legelső uniós támogatású projektjében 7 telephelye vett részt: idén áprilistól Vas megyében Szombathelyen és Kemenespálfán, Veszprém megyében Pápán és Marcaltőn, Bács-Kiskunban pedig Kiskunhalason és Jánoshalmán képezték a dolgozókat. A projekt eredményességét mutatja, hogy a képzett dolgozók több mint 90%-a sikeresen fejezte be a fejlesztő modulokat.

„A kormány számára fontos cél a munka alapú társadalom, és hogy minél többen el tudjanak helyezkedni a munka világában, elsősorban az elsődleges munkaerőpiacon. Ezt szeretnénk elérni a megváltozott munkaképességű emberek esetében is. A kormányváltás óta megkétszereződött a fogyatékkal élők foglalkoztatása. A kormány 40 ezer ilyen munkahelyet közvetlen módon, míg 30 ezret közvetve támogat” - mondta el Dr. Kovács Zoltán Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkár Pápán, a projekt záró rendezvényén. A kormányzati törekvésekről szólva hozzátette, hogy míg idén 2,6 milliárd forinttal támogatja eszközfejlesztésben a kormány azokat a társaságokat, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak, jövőre ötmilliárd forinttal több jut a költségvetésből a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására.

A MOVE Zrt. képzési projektjének célja összhangban van a Kormányzat azon törekvésével, hogy minél több megváltozott munkaképességű, ám munkaképes ember térjen vissza a munka világába. Glück Erika vezérigazgató a hétvégi záró rendezvényen elmondta: „A 90%-os siker felülmúlta várakozásainkat. Bebizonyosodott, hogy pusztán hozzáállás kérdése, hagyjuk-e felszínre jutni és érvényesülni a fogyatékkal élőkben is meglévő, munkavégzéshez szükséges készségeket. Bízom benne, hogy egyre több munkaadó lesz nyitott ezekre az erőforrásokra a jövőben is.”

A képzést záró eseményen kapták meg a munkatársak bizonyítványaikat, és a projekt színes lezárásaként megyénkben élő, fogyatékkal élő művészek – többen közülük a MOVE dolgozói – léptek fel. A Mozgássérültek Aktív Egyesületének kerekesszékes előadását a Dé-Mol Társulat produkciója követte, majd a fellépések sorát Kardos Marianna jelnyelvi éneke zárta.

A MOVE Nonprofit Közhasznú Zrt. jogelődjét a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete alapította 1991-ben. A cég székhelye Pápán található, és országszerte közel 30 telephelyen foglalkoztatja több mint 1000 munkavállalóját, akiknek több mint 90 %-a megváltozott munkaképességű. A MOVE Zrt. az egyik legnagyobb, nem állami tulajdonú, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, rehabilitációs akkreditációval rendelkező cég. Tevékenységei: asztalosipar, varrás, szövés, lámpa-összeszerelés, közösségi munkavégzés.
Forrás: MOVE ZRT.