2024.04.25 | Csütörtök
Márk napja

A munkavállalók 34 százaléka volt továbbképzésen az elmúlt egy évben
2015.08.04
Munkahely
3371
.
A megkérdezett dolgozók 34 százaléka vett részt valamilyen továbbképzésben az elmúlt egy évben, miközben a munkavállalók felének a munkaadója semmilyen továbbképzést nem biztosít - derül ki a Profession.hu állásportál felméréséből.

A több mint 1000 munkavállaló bevonásával készített, nem reprezentatív kutatás arra is rávilágít, hogy az államigazgatásban dolgozók az átlagosnál magasabb arányban tervezik a munkáltatójuk támogatásával tovább képezni magukat a következő egy évben.
A kutatást összegző, az MTI-hez kedden eljutatott közlemény szerint ugyanakkor több munkahelyen is vannak a teljesítményt és a munkahelyi hangulatot javító ösztönzők, ugyanis a megkérdezettek 38 százaléka számolt be a nagyobb teljesítményre ösztönző prémiumokról, 35 százalékuk céges rendezvényekről, valamint 32 százalékuk kiemelte a jó teljesítmény nyilvános elismerését.
A megkérdezettek 40 százalékának munkahelyén azonban semmiféle beépített ösztönző mechanizmus nincs, és a kutatásból az is kiderül, hogy ez az arány az államigazgatásban dolgozók esetében eléri a 48 százalékot, az egészségügyi dolgozóknál pedig a 60 százalékot.

A kutatás szerint az 50 év felettiek és a kis településeken élők az átlagosnál kevésbé hisznek a munkahelyi ösztönző lehetőségekben, és egyértelműen a pénzügyi ösztönzést tartják a leghatékonyabbnak.
Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a válaszadók 71 százalékát a megfelelő kereseti lehetőség, 57 százalékát az állásbiztonság, 67 százalékát pedig a jó munkahelyi légkör motiválja, a megkérdezettek 49 százaléka viszont azt értékeli, ha önálló munkavégzésre van lehetősége.

A kutatás szerint a munkavállalók 40 százaléka egy éven belül előléptetésre számít, 36 százalékuk azonban egyáltalán nem követi figyelemmel a munkahelyén belüli lehetőségeket. Legkevésbé a non-profit szervezetekben, illetve oktatási intézményekben dolgozók bizakodóak - fűzték hozzá.
Az állásportál felmérése arra is rámutatott, hogy a fizetésemelés kérdésében leginkább a budapesti és a 30 év alatti dolgozók az optimisták.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.