2024.04.19 | Péntek
Emma napja

A munkavállalók jogviszonyát ellenőrizte az NGM, a munkaadók 84 százalékánál volt szabálytalanság
2015.07.31
Munkahely
3179
.
Összesen 1036 vállalkozást érintett a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére irányuló akcióellenőrzés, amely a vizsgált munkáltatók 84 százalékánál tárt fel valamilyen munkaügyi jogsértést - derül ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentéséből.

A június 22. és július 10. között lefolytatott ellenőrzések több mint felét az építőiparban és a kereskedelemben végezték, de kiemelt terület volt a vendéglátás, a vagyonvédelem, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság is.
A vizsgálatok a munkavállalók 64 százalékát érintően tártak fel valamilyen munkaügyi jogsértést.
Az összefoglaló jelentésben kiemelték: a munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a hatóságnak. Hozzátették: a bejelentés hiányát a vizsgálatban érintett 4500 munkavállaló 30 százalékánál tárták fel, az összes intézkedés 42 százaléka a feketefoglalkoztatás jogkövetkezménye volt.

Az építőiparban és a mezőgazdasági munkáltatók körében volt a legrosszabb a helyzet - fűzték hozzá.
Továbbra is kiemelkedő volt - leginkább az építőiparban - a nyilvántartási kötelezettség megszegése, a munkaidő nyilvántartására vonatkozó szabályok megkerülése azonban főként a kereskedelem és a vendéglátás, valamint a feldolgozóipar területén volt jellemző, 11-12 százalékban fordult elő ezekben a szektorokban.

A munkaidőre vonatkozó szabályok (munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezések) megszegése ugyancsak a kereskedelmet és a vendéglátást érintette leginkább, az összes ilyen jellegű jogsértés 28-35 százalékát ezekben a szektorokban tárták fel.
A Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály adatai szerint a szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, illetve ismételt szabályszegésnek minősült, hogy a jogsértések miatt 101 munkaügyi bírság kiszabása várható.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.