2024.04.23 | Kedd
Béla napja

1,6 milliárd forint támogatás az Óbudai Egyetem kollégiumának felújítására
2015.07.02
Oktatás
947
.
A kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja az Óbudai Egyetem jelenleg üresen álló Kandó Kálmán Kollégiumának felújítását - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály kiemelte: a beruházással a magyar műszaki felsőoktatás egyik legnépszerűbb intézményének kollégiumi férőhelygondjait segít megoldani a kormány.
A megújult épületet várhatóan 2016 decemberében vehetik majd birtokba az egyetemi hallgatók.
A kollégium bővítése 2009-ben megkezdődött ugyan, de az elhibázott PPP-konstrukció miatt a megvalósítás félbeszakadt - tette hozzá a miniszter.
"Megállapítható, hogy a szerződések egyértelműen hátrányosak voltak a közszféra számára" - idézte Varga Mihály a magánszféra bevonásával létrejött PPP-szerződéseket áttekintő állami számvevőszéki vizsgálat eredményét.

Elmondta, hogy 18 felsőoktatási intézmény esetében összesen 54 ilyen szerződést kötöttek 20 éves futamidővel. Változatlan konstrukció esetén a 86 milliárd forint értékű beruházásokért a programok 2028-ban történő lezárásáig összesen 391 milliárd forintot, tehát a beruházási érték több mint 4,5-szeresét kellene kifizetni.
"Egyértelmű tehát, hogy ismét egy olyan feladattal nézünk szembe, amikor a korábbi kormány hibáit kell orvosolnunk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy elsőként a legnehezebb helyzetben lévő intézmények esetében váltják ki a PPP-projekteket.
Az ehhez szükséges források - összesen 5,3-5,4 milliárd forint - az Országgyűlés által már elfogadott 2016-os költségvetési törvényben szerepelnek - ismertette a miniszter.
Varga Mihály kitért arra is, hogy Magyarországon egyre jobban erősíti egymást az ipar és a tudomány, ez pedig különösen fontos a Magyarországon működő külföldi nagyvállalatok esetében, amelyek közül egyre többen már nemcsak a termelési, de a kutatásfejlesztési tevékenységük egy részét is Magyarországra hozzák. Példaként említette az Audi, a General Motors, a Mercedes Benz és a Bosch vállalatokat. Ugyanakkor "arra kell törekednünk, hogy a nemzetközi nagyvállalatok mellett minél több magyar vállalkozás is hasonlóan szoros és a fejlődést szolgáló kapcsolatot alakítson ki az egyetemekkel" - tette hozzá.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a Kandó Kálmán Kollégiumnak fontos szerepet szán a kormány a külföldi hallgatók elhelyezésében is. A felsőoktatási stratégiában szerepel a külföldi hallgatók számának növelése, amelynek fontos eleme a kormány által létrehozott Stipendium Hungaricum ösztöndíj. Hozzátette, hogy a kormány részéről a külföldi diákok támogatása befektetés, hiszen a hallgatók hazatérve is kapcsolatban maradnak majd Magyarországgal.
Fodor János, az egyetem rektora elmondta: az épület, amely nyolc éve áll üresen, az 1970-es években készült, és csaknem 500 diák lakott benne.
Az Óbudai Egyetem hallgatóinak száma az elmúlt öt évben évről évre nőtt, a 2014-2015-ös tanévben 13 ezer hallgatója volt az intézménynek - ismertette a rektor.
Fodor János szólt arról is, hogy a hallgatók több mint tíz százaléka lakik kollégiumban. Tavaly szeptemberben 1657 fiatal nyújtott be kollégiumi elhelyezési kérelmet, és 1310 hallgatót tudtak elhelyezni. Budapesten 1432 jelentkezőből 1085 diák kapott kollégiumi szállást.
A 404 férőhelyes Kandó Kálmán Kollégium a budapesti férőhelyek csaknem negyven százalékát biztosítja majd, ez pedig lehetővé teszi a jelenleg bérelt férőhelyek teljes megszüntetését - mondta a rektor.



MTI