2024.04.23 | Kedd
Béla napja

Mélyebben a brief coachingról és a brief terápiáról
2015.05.05
Munkahely
462
.
Sokan azt gondolják, elég néhány kérdést bemagolni, és máris hatékony brief coachok lesznek. A megoldásközpontú coaching egyik doyenje, a terapeuta végzettségű Chris Iveson vezetésével, Budapesten, két nap alatt minden pszichológus, coach és vezető saját maga győződhet meg arról, milyen hatásmechanizmusok húzódnak meg a könnyed és elegáns kérdések mögött – sőt, saját maga is megtanulhat így segítő beszélgetést vezetni. Az érdeklődők arra is választ kaphatnak, meddig tart a coaching, és honnan kezdődik a terápia.

Egyre többen használnak – nem kevés sikerrel – megoldásközpontú kérdéseket a coaching és a terápia során. Sokan azonban úgy érezhetik, hogy az általuk megtanult 5-6 kérdésnél nincs több a brief coaching módszertanában. „Kicsit közelebbről megnézve hamar kiderül, hogy ez tévedés” – állítja Hankovszky Katalin, a Rövid és tartós coaching című könyv társszerzője, aki szerint „változásról, hatékonyságról, emberi beszélgetésekről felhalmozott hatalmas tudásra épülnek a látszólag könnyed és elegáns kérdések”. A szakember szerint szó sincs arról, hogy pár bemagolt kérdésből állna csupán a megoldásközpontú módszertan, sőt, „az ügyfél minden válaszára rugalmasan kell reagálnia a coachnak, és aligha hasznos saját – akár coachképzésen tanult – elvárásait, technikáit, meggyőződéseit a kliensére tukmálnia”.

Más kérdés, hogyan tud a coach az ügyfele számára a leghitelesebben, legetikusabban és leghasznosabban működni. Tény, a brief coaching és a brief terápia azért is lett az elmúlt két évtizedben annyira népszerű, mert sokszor hosszú hónapos folyamatokat sikerült a segítségével egy-két ülésre redukálni. Húsz évnyi hatásvizsgálat bizonyítja, hogy minden egyéni, céges, coaching- és terápiás problémában hatékonyan alkalmazható a megoldásközpontú megközelítés.


A szavak ereje

Mi az, amit jól és hatékonyan tesznek a megoldásközpontú brief coachok és terapeuták, ami ilyen eredményessé teszi őket? Chris Iveson szerint figyelmesen és következetesen használják a nyelvet, és a szavak kreatív erejét mindig az ügyfél számára leghatékonyabban alkalmazzák. A wittgensteini filozófiai alapokon is nyugvó módszer alapvető paradigmái, eszközei kis tanulással és gyakorlással könnyen elsajátíthatók. Ezek segítségével a coach és a terapeuta – kis túlzással – olyan új világ megteremtésében segít az ügyfelének, amelyben lehetségessé válik az a változás, amelynek a kivitelezésére szerződnek.
Minden coach és terapeuta számára reményre adhat okot, hogy Iveson (aki egyik megalapítója a „BRIEF” elnevezésű, londoni székhelyű nemzetközi megoldásközpontú intézetnek) még sosem küldött tovább ügyfelet. Terápiás keretben már minden elképzelhető problémával dolgozott, coachként pedig a legkülönbözőbb méretű szervezetek vezetőit támogatta.


Azonnal használható készségek

Chris szerzője és társszerzője számtalan, coachinggal és terápiával foglalkozó könyvnek és tanulmánynak (Magyarul: Brief coaching. Megoldásközpontú megközelítés 2014). Gyakorlati képzésein a résztvevők a mindennapi coaching-, terápiás és vezetői munkájukban azonnal használható készségekkel gazdagodnak. A program során lehetőség nyílik valamennyi megoldásközpontú technikát megfigyelni és kipróbálni – köztük „a stressz energiává alakítását”, vagy az „5 perces coachingot” is az igazán elfoglalt vezetők számára.

A képzésre jelképes összegért, 5 ezer forintért, összesen tíz pszichológus, pasztorálpszichológus és/vagy kutató is jelentkezhet, akik non-profit, szociális vagy közoktatási szférában alkalmaznák a tanultakat. A továbbképzés nyelve angol magyar tolmácsolással.

További információk a képzésről és a sajtó számára is nyitott, ingyenes, bemutató beszélgetésről itt: http://www.solutionsurfers.hu/wp-content/uploads/2015/03/ChrisIveson2015hun.pdf




PR Corto
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.