2024.04.26 | Péntek
Ervin napja

Mit gondolnak a külföldi vezetők Magyarországról?
2015.04.21
Egyéb hírek
543
.
Magyarország az egyedüli ország, amely a 47 kérdésre egyikére adott válaszok esetében sem előzte meg a többi országot. Az ország - 2009-hez hasonlóan - a 6 ország rangsorában a 4. helyen végzett, de összességében alacsonyabb pontszámmal, mint 2009-ben.

Az alábbi 5 téma esetében szignifikáns javulás történt az elmúlt 6 évben:
- A határidőket komolyan veszik ebben az országban
- Jelentős számban állnak rendelkezésre jól képzett vezetők
- A vezetők megbecsülik azt a céget, ahol dolgoznak
- A vezetők keményen dolgoznak
- A korrupció nem jelentős probléma ebben az országban


Az alábbi 5 téma esetében érzékelhető (de nem szignifkáns) romlás történt az elmúlt 6 évben:
- fontosak a személyes kapcsolatok a kollégákkal és az ügyfelekkel
- nem fontos a munkahelyeken a puszta jelenlét (vagyis a csak a jelenlétért történő bent lét)
- összességében a nők hatékonyabb vezetők mint férfi társaik
- a humor fontos eleme a munkakapcsolatoknak
- a szervezetek meglehetősen informálisak Magyarországon


Magyarországon dolgozó külföldi vezetők jellemző megjegyzései:

“A magyar mentalitás alapján inkább elbújnak az emberek egy csoportban, mintsem saját kezdeményezéssel jöjjenek elő. Abban bíznak, hogy akkor tudják megtartani a munkájukat, ha azt és csak azt csinálják, amit mondanak nekik.” (Belgiumból érkezett vezető)

“Két dolgot nehéz megváltoztatni Magyarországon. Egyrészt minden munkával kapcsolatos észrevételt személyesnek tekintenek, emiatt pedig nehéz egy témáról nyíltan beszélgetni. A másik a kompromisszumkészség hiánya, annak megértése, hogy sokkal jobb egy 70/30 arányú kompromisszum a javunkra, mint akár egy 100%-os győzelem, ahol a másik félnek semmiben nincs igaza.” (Nagy-Britannia)

“Ahogy bizonytalanabbá válik a helyzet, a felkészült munkavállalók eltűnnek és egyre többen közülük nyugatra mennek dolgozni.” (Németország)

“A magyarok fontosnak tartják a munkahelyen kívüli életüket, talán kevésbé fontos a munka a számukra, mint Nyugat-Európában. Ugyanakkor nem szembesültem avval, hogy ez konkrét termelékenységi problémát okozna.” (Franciaország)

“A leglényegesebb vezetői kihívások Magyarországon a következők: csökkenteni a változással szembeni ellenállást, együtt élni a bizonytalan jövőből fakadó kihívásokkal, annak a bátorságnak az elsajátítása, hogy a pusztán a hierarchiára alapozott döntésekkel megkérdőjelezzék, végül pedig az egyéni és a közös hozzájárulás összehangolása.” (Olaszország)

“Mindenképpen érdemes Magyarországon élni és dolgozni. Ez még akkor is igaz, ha a korrupció létét nem tudom elfogadni. Különösen az állami intézményeknél és a külföldi cégek magyar vezetői körében súlyos a helyzet, de valójában az élet minden területén jelen van.” (Ausztria)



PappeR