2024.04.24 | Szerda
György napja

Folytatódhatnak a kedvező folyamatok a munkaerőpiacon
2015.03.27
Munkahely
441
.
Folytatódhatnak a kedvező folyamatok a munkaerőpiacon az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, így idén az átlagos munkanélküliségi ráta az Erste és a Takarékbank szerint egyaránt 7,4 százalékra csökkenhet, a K&H pedig 7 százalék körüli mutatót vár.

Barczel Vivien, az Erste makroelemzője az MTI-nek elmondta: a következő időszakban folytatódhatnak a kedvező munkaerő-piaci folyamatok, a munkanélküliségi ráta éves átlagban 7,4 százalékra mérséklődhet. A KSH legfrissebb adataiból éves szinten látható a csökkenő tendencia a december és február közötti időszakra, az előző háromhavi ciklushoz viszonyított enyhe emelkedés elsősorban szezonális hatások következménye - vélekedett. A kép összességében pozitív, a következő 3 hónapban 7,5 százalékos rátával számol. Barczel Vivien szerint az adatokból az is látszik, hogy a foglalkoztatottak létszámának 111 ezres bővülése már nem csak a közfoglalkoztatás hatása, de a versenyszférában is bővülés van.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint a szezonális hatások miatt az idei első hónapokban a munkanélküliségi ráta átmenetileg újra elérheti a 8 százalékot, innen viszont 2015 második felében 7 százalék alá mérséklődhet. Így idén 7,4 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról - tette hozzá. A november-január közötti átlaghoz képest a szezonális hatásoknak megfelelően, a Takarékbank várakozásaival összhangban 0,3 százalékponttal emelkedett a munkanélküliségi ráta december-február között, a munkanélküliek száma pedig 15,4 ezerrel nőtt. A szezonális hatásoknál jóval kisebb mértékben, 2,7 ezerrel csökkent a foglalkoztatás a november-januári átlaghoz képest, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi az elemző szerint. A foglalkoztatottság növekedése részben a közfoglalkoztatási programok felfutásának hatására, de nagyobb részben a dinamikusan növekvő reálgazdaság és beruházások járultak hozzá - jegyezte meg.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén kiemelte, hogy éves szinten javulást, az előző három hónapos időszakhoz képest stagnálást, illetve mérsékelt gyengülést mutatnak a számok, amelyekből az is kiderült, hogy bár többen szeretnének dolgozni, a munkaerőpiac egyelőre nem képes felszívni ezt a keresletet. Megjegyezte, hogy a munkanélküliségi ráta mérsékelt emelkedése nem meglepő, mivel a téli hónapokban rendre nőni szokott a mutató. Igaz, tavaly más volt a helyzet, a közmunkaprogram felduzzasztása miatt ezekben a hónapokban is kedvező volt a ráta. Németh Dávid szerint az idén az éves átlagos munkanélküliségi ráta a jelenlegi kilátások szerint 7 százalék körül lehet.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.