2024.04.19 | Péntek
Emma napja

A KOSSUTH KLUB A MISKOLCI EGYETEMMEL EGYÜTT SIKERESEN ZÁRTA A MEGÚJULÓ ENERGIÁKKAL ÉS FENNTARTHATÓSÁGGAL KAPCSOLATOS PROGRAMJÁT
2015.02.24
Oktatás
644
.
A TIT Kossuth Klub Egyesület és konzorciumi partnere, a Miskolci Egyetem több mint 136 millió forint uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében, Tudomány mindenkinek – A megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja címmel. A 2 éves projekt időtartama alatt a következő projektelemek valósultak meg: (1) a roadshow tematika keretében a szervezők 6 helyszínen több mint 10 000 érdeklődőt bevonva népszerűsítették a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, energiahatékonysággal kapcsolatos ismereteket. (2) A tudományos disszeminációs technikák elsajátítására vonatkozó képzések valósultak meg a Miskolci Egyetemen. (3) Szabadegyetemi előadássorozatok keretében 3 vidéki helyszínen 56 kurzus került lebonyolításra. (4) A projekt keretében létrejött a magyar tudományos kutatási eredményeket közérthetően kommunikáló Tezaurusz rendszer.

A szervezők - a projekt zárásaként - konferenciát tartanak 2015. február 27- én a Miskolci Egyetemen, amelynek keretében előadást tart Kiss Gábor Miskolc Város alpolgármestere, valamint az északkelet-magyarországi régió jelentős cégeinek képviselői,- köztük a PannErgy Nyrt, Takata Kft., Robert Bosch Tool Kft., Geo-Wendung Zrt. - akik beszámolnak a megújuló energetika témakörében szerzett gyakorlati tapasztalataikról. Zárásként Gyenes Ádám, a TIT Kossuth Klub Egyesület igazgatója ismerteti a projekt eredményeit.

A projekt átfogó célja az volt, hogy a konzorciumi partnerek támogassák a hazai felsőoktatás és a magyar tudomány eredményeinek megismertetését, növeljék társadalmi elfogadottságukat, valamint fokozzák a kutatók, oktatók, a tudományos oktatási intézmények, műhelyek nemzetközi elismertségét és elősegítsék a tudományos utánpótlás biztosítását az oktatói és a kutatói életforma népszerűsítésével. A programelemek arra szolgáltak, hogy a szervezők különféle célcsoportokat megszólítsanak, eljuttassák a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, energiahatékonysággal kapcsolatos ismereteket, tudatosítsák az egyéni felelősséget, közösségi összefogásra és cselekvésre ösztönözzenek. A roadshow programelemei Miskolcon, Poroszlón, Ózdon, Karcagon, Kazincbarcikán és Nyíregyházán kerültek megrendezésre. A szervezők fontosnak tartották, hogy a tudományos kutatások legújabb eredményeit megismertessék az észak-magyarországi régió, főként hátrányos helyzetű kistérségeiben élő lakosaival, és közelebb hozzák őket a megújuló energiák és a környezeti fenntarthatóság egyes aspektusaihoz, valamint a szemléletüket ezeknek a technológiáknak a használata irányába mozdítsák el.

Mindezek mellett kiemelt küldetés volt, hogy a fiatal korosztályt is bevonják az ismeretterjesztésbe, hiszen a feltörekvő generáció mentalitása nagyban fogja befolyásolni a fenntarthatóság jövőbeni kérdéseit. A program keretében a Miskolci Egyetemen valósult meg a Kossuth Klub által 2013-ban 18. 2014-ben pedig 19. alkalommal az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás. A 2013. évi megmérettetésen 26, a 2014. évin pedig már 24 projekt került bemutatásra és zsűrizésre.
A versenyzők Magyarországról, Szerbiából és Erdélyből érkeztek. A nyertes projektek alkotói részvételi lehetőséget kaptak a Nemzetközi Tudományos és Technikai Szabadidő Mozgalom (MILSET) által megrendezésre kerülő, 2013-ban az Expo-Sciences International nemzetközi, 2014-ben az Expo-Sciences Europe európai diákalkotó fesztiválon. Mindkét évben további kiemelkedő projektek alkotói szaktábori részvételi lehetőséget nyertek, a legsikeresebb pályaművek diákalkotóinak felkészítésében kiemelkedő szakmai és szervező munkát vállaló pedagógusokat könyvutalvánnyal díjaztuk.

A Szabadegyetemi előadások három vidéki helyszínen kerültek megrendezésre Debrecenben, Egerben és Miskolcon. Több mint 1500 hallgató vett részt az eseményeken, melynek többsége középiskolásokból állt. A tematikák a zöld energiák, a fenntarthatóság és az energiaszegénység kérdéskörét járták körbe, annak érdekében, hogy a programban résztvevő előadók alternatívákat kínáljanak a felnövekvő generációnak a továbbtanuláshoz.
A tevékenységek között szerepelt továbbá egy online tudományos ismeretterjesztő portál kialakítása – „TEZAURUSZ XXI.” címmel - hazai és határainkon túli oktatók, kutatók eredményeiről.
A projekt keretében a Miskolci Egyetemen 2014. november 20-21-én tartott „Tudomány mindenkinek – a megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja” témájú két napos képzés 13 fő részvételével rendben lezajlott. A sikeres vizsgáért járó tanúsítványt minden résztvevő megkapta.




Kossuth Klub